Foto: Zoran Šaponjić

TREĆA OPTUŽNICA NA KOSOVU: Zorana Vukotića terete za navodne ratne zločine protiv civila i silovanja

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je još jednu optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv Zorana Vukotića, optuženog za navodno delo ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i silovanja tokom rata na Kosovu.

Politika

Prema optužnici, "Vukotić je kao pripadnik policijskih snaga rezervnog sastava MUP-a Srbije, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vreme rata na Kosovu, 22. maja 1999. godine, u saradnji sa drugim pripadnicima vojske, policije i paravojnih snaga Srbije, na teritoriji opštine Vučitrn učestvovao u deportaciji albanskog civilnog stanovništva".

Vukotić je sa ostalima navodno fizički i psihički zlostavljao albanske civile, koristeći nasilje i druga nečovečna dela.

"Izvršio je seksualno zlostavljanje kao deo šireg i sistematičnog napada prema ženi albanske nacionalnosti", navodi se u optužnici.

"Ovim radnjama je optuženi Z. V. u saizvršilaštvu sa drugim članovima počinio krivično delo ‘zločin protiv civilnog stanovništva'".

Vukotić je od marta 2016. godine u pritvoru na Kosovu, a u međuvremenu su protiv njega pokrenuta dva sudska procesa. U jednom je oslobođen, a u drugom osuđen prvostepeno.

Prema danas podignutoj optužnici, čeka ga još jedan.

Pored Vukotića, po optužbama za ratne zločine na Kosovu se sudski procesi vode protiv još petorice Srba.