Foto: Aleksandar Jovanović Cile

uspešna:

POBEDILA U ŠOU JA IMAM TALENAT, SAD SAVETUJE BEČLIJE: Katarina Kovačević iz muzičkih voda otišla u nauku!

Ona je pre tri dana na svom fakultetu držala veoma posećeno predavanje o koronavirusu

Društvo
> 14:17h

Pre sedam godina Katarina Kovačević pobedila je u četvrtoj sezoni šoua „Ja imam talenat“, a danas živi u Beču, gde završava doktorske studije iz farmacije. Ona je pre tri dana na svom fakultetu držala veoma posećeno predavanje o koronavirusu, a za Kurir kaže da najveća pretnja svetu ne preti od ove bolesti, već od panike.

- Savetujem vašim čitaocima da poštuju sve mere koja država donosi. Moramo da smanjimo putovanja i nepotrebne izlaske, kao i odlaske u teretanu jer je to moguć izvor zaraze. Korona neće ugroziti nas mlade i zdrave, ali hoće kritične grupe, zato treba suzbiti širenje dezinformacija i panike po hitnom postupku - kaže Katarina i dodaje:

foto: Privatna Arhiva

- Virus neće pobiti pola sveta, ali ako se na vreme ne suzbije, zaraziće sve veći broj ljudi. Nijedna država na svetu nije spremna za tu količinu pacijenata. Pogrešno je praviti zalihe hrane i lekova jer nema potrebe za tim.

Katarina trenutno radi na otkrivanju novog leka i zasad ne planira povratak u Srbiju.

- Nakon doktorata ću nastaviti da se bavim istraživanjem na Medicinskom fakultetu u Beču, na odeljenju kliničke farmakologije. Trenutno završavam doktorat i istraživanje na novom leku za kardiovaskularne bolesti. Reč je o najnovijoj generaciji lekova koji se zovu aptameri i koji bi, prema svim pravilima, trebalo da budu veoma efikasni i bezbedni, ali to se, naravno, mora prvo proveriti i naučno dokazati - objašnjava Kovačevića.

Katarina je rođena 1991, odrasla je u Negotinu. Deo novca od nagrade od 100.000 evra odlučila je da pokloni domu za nezbrinutu decu u svom gradu.

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto:Aleksandar Jovanović Cile)