Foto: Tanjug

Nikolić razgovarao sa Tercijem

Šef italijanske diplomatije tokom dana će se sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem

Politika
> 05:54h

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Italije Đulijano Terci doputovao je danas u Beograd a na početku posete primio ga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Šef italijanske diplomatije, prvi strani zvaničnik koji dolazi u Beograd posle formiranja vlade Srbije, tokom dana će se sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Kako je ranije saopštila je ambasada Italije u Beogradu, Terci bi trebalo da se sastane i sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.

Glavne teme razgovora biće, kako se očekuje, evropske integracije Srbije, nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i regionalna i bilateralna saradnja.

Posebna pažnja biće posvećena italijanskim investicijama u oblasti industrije, energetike i finansijskih i osiguravajućih usluga, navedeno je u saopštenju italijanske ambasade.

Italijanski premijer Mario Monti i Terci su prošle nedelje, u čestitkama Dačiću i Mrkcihu povodom njihovog stupanja na nove dužnosti, poručili da će zvanični Rim nastaviti da podržava našu zemlju, pre svega na planu evrointegracija. Oni su podsetili na duboke prijateljske veze između italijanskog i srpskog naroda, kao i na intenzivne ekonomske i trgovinske odnose u okviru strateškog partnerstva između Italije i Srbije.

Nikolić i Terci: Loše ukoliko bi EU iznela nove uslove

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i italijanski šef diplomatije Đulijo Terci ocenili su danas u Beogradu da bi bilo izuzetno loše za sve ukoliko bi Evropska unija naknadno iznela neke nove uslove za priključenje Srbije, saopštila je pres služba predsednika. U saopštenju nakon razgovora navodi se da je Srbija spremna da prihvati sugestije Evropske unije i otkloni propuste u reformi pravosuđa, sprovođenju borbe protiv korupcije i kriminala i rešavanju problema spornih privatizacija.

Terci je rekao da Italija podržava Srbiju u njenim nastojanjima da što pre postane punopravni član Evropske unije, kao i da je spremna da pruži svu potrebnu pomoć u nastavku dijaloga sa Prištinom. Nikolić je Terciju preneo da će politika Srbije ubuduće biti vrlo transparentna, kada je u pitanju Kosovo, da će Srbija insistirati da se osigura puna bezbednost i mir za sve građane pokrajine, kao i da neće pristati na nezavisnost tog dela Srbije.

Takođe, predsednik Nikolić je dodao da će se napraviti jedinstvena strategija za Kosovo i Metohiju, iza koje će stati Srbija, i u čijoj izradi će se konsultovati svi relevantni politički subjekti u našoj zemlji.

Nikolić je Terciju saopštio da je problem dosadašnjih pregovora bio u tome što predstavnici Srbije nikada ništa za državu nisu tražili, već su samo pravili ustupke i da zato očekuje od nove vlade da uskoro izađe sa elaboratom u kome će dati "naše tumačenje" do sada postignutih sporazuma. Ministar Terci je izrazio želju za daljim unapređenjem odnosa Srbije i Italije i posebno istakao zainteresovanost za saradnju na polju energetike i da je Italija voljna da uloži sredstva u zajedničke projekte sa Srbijom, na izgradnji hidroelektrana na Ibru i srednjem toku Drine.

Nikolić je zahvalio gostu na strateškom partnerstvu koje Italija ima sa Srbijom i na investicijama koje je do sada ostvarila u Srbiji. On je naglasio da su perspektive za razvoj saradnje Srbije i Italije ogromne i istakao da Srbija računa na podršku Italije i u svom daljem putu ka Evropskoj uniji.