Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Beta/Vlada Srbije

odluka: MINISTRI I NBS NAJAVILI

OLAKŠICE ZA GRAĐANE: Pauza u otplati kredita, ISTA PLATA za rad od kuće

Ustupci: Oni koji imaju zaduženja u bankama moći će da odahnu u narednih 90 dana, neće im biti obračunate ni zatezne kamate

Društvo

U državnom budžetu ima dovoljno novca i Srbija može da se izbori s aktuelnom krizom zbog koronavirusa, poručio je juče ministar finansija Siniša Mali. I iz NBS su saopštili da će građanima olakšati situaciju zamrzavanjem otplate kredita.

Mali je naglasio da je Srbija u potpunosti likvidna i precizirao da na računu budžeta imamo 212 milijardi dinara.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Set novih mera

- Isplaćujemo sve obaveze, nema razloga za probleme. Set mera i dinamika tih mera je ono što razmatramo, a u zavisnosti od toga kako se odvija situacija na tržištu - rekao je Mali.

Narodna banka Srbije usvojila je na jučerašnjoj vanrednoj sednici odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika. To praktično znači da svi dužnici koji to žele (fizička lica, poljoprivrednici i privredna društva) u narednih 90 dana neće biti u obavezi da otplaćuju svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga. Dodaju da tokom vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu.

foto: Printscreen

Zaštita

- Finansijska stabilnost je neophodna i u redovnim, a posebno u vanrednim okolnostima u zemlji. NBS će preduzeti sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i olakša poziciju građana i provrede - rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

foto: Kurir Tv Printscreen

Istovremeno, ministar za rad Zoran Đorđević najavio je juče da će Vlada Srbije uvoditi i nove mere i rekao da neće biti smanjenja plata radnicima koji rade od kuće: - Takav rad je plaćen u istom iznosu kao rad u firmi.

Evo šta predlaže NALED

  • Privremeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade
  • Jeftini krediti za privredu uz podršku države i isplata jednokratne novčane pomoći ugroženim kompanijama i građanima koji ostanu bez posla
  • Formiranje zajedničke stručne grupe koja bi pružala podršku kriznom štabu
  • Uz podršku EBRD uspostaviti kontakt-centar za podnošenje prijava svim republičkim inspekcijama u cilju sprečavanja rasta sive ekonomije i nezakonitog podizanja cena
  • Uvođenje produženog porodiljskog bolovanja i vaučera za angažovanje pomoći oko čuvanja dece kako bi se zaposleni roditelji lakše nosili sa zatvaranjem škola
  • Tromesečne pauze u otplati kredita i obaveza prema državi za ugrožene kategorije
  • Oslobađanje od poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja za preduzetnike paušalce
  • Uspostavljanje fonda za finansijsku podršku gradovima i opštinama najviše pogođenim epidemijom
  • Podsticanje bezgotovinskih plaćanja
  • Blagovremena priprema javnih radova kao načina za radno angažovanje ranjivih grupa i podsticanje lokalnog razvoja po završetku epidemije.
  • Proširiti obuhvat propisa za pojednostavljeno elektronsko angažovanje sezonskih radnika

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto:Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Beta/Vlada Srbije