Foto: Printscreen/Youtube

nadzor

ZAŠTITNIK GRAĐANA PRATI POŠTOVANE LJUDSKIH PRAVA U VANREDNOM STANJU: Evo šta to znači u praksi

Društvo
> 12:07h

Od dana proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, koje je uvedeno zbog epidemije korona virusa, institucija Zaštitnika građana prati poštovanje ljudskih prava shodno uslovima ovakve vanredne situacije.

U skladu sa tim, praćenjem stanja ljudskih prava na terenu u vanrednim okvirima svakodnevno se bavi mobilna ekipa institucije Zaštitnika građana sastavljena od predstavnika Odeljenja za hitno postupanje, Sektora za prava lica lišenih slobode i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM).

Ova terenska ekipa u uslovima vanrednog stanja radi pojačano i celodnevno, saopštio je Zaštitnik građana.

Stručna terenska ekipa Zaštitnika građana fokusirana je na postupanje po sopstvenoj inicijativi, odnosno u onim situacijama za koje budu postojala saznanja da postoji opasnost od ugrožavanja prava građana u uslovima vanrednog stanja.

U situacijama opasnosti po ugrožavanje ljudskih prava, Zaštitnik građana obratiće se nadležnim državnim organima, institucijama, ustanovama i organizacijama kako bi se u potpunosti poštovala ljudska prava shodno postojećim okolnostima.

Predstavnici Odeljenja za hitno postupanje Zaštitnika građana u terenskoj ekipi postupaju u slučajevima pretpostavke da postoji opasnost po život ili zdravlje građana, opasnost od grubog kršenja prava ili opasnost nastanka nenadoknadive štete.

Sektor za prava lica lišenih slobode i NPM postupa kada postoji sumnja da je, shodno novouvedenim uslovima vanrednog stanja, došlo do povrede prava lica lišenih slobode, primene policijskih ovlašćenja, torture ili drugih oblika zlostavljanja.

Član 200 Ustava Republike Srbije predviđa da proglašenjem vanrednog stanja mogu biti propisane mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava. Shodno tome, Zaštitnik građana staraće se da ljudska prava građana Srbije u okviru tih odstupanja budu zaštićena i poštovana.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen youtube)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: