Foto: Profimedia

Obavezno pročitajte Izuzetno važni i korisni saveti za roditelje

KINESKI DOKTORI NAJBOLJE ZNAJU! Roditelji, evo kako da zaštitite decu od korone!

Vodite računa Ako majke doje, treba da nose maske. Mališane stalno treba pratiti da li pravilno dišu i bez preke potrebe ne treba da se voze javnim prevozom

Život

Svi smo već naučili da je boravak u kući i za nas same i za decu najbolja zaštita od koronavirusa. To su i kineski doktori savetovali u epicentru pandemije u Vuhanu, danonoćno odgovarajući na pitanja roditelja kako treba da postupaju sa svojim mališanima. Tamo nijedno dete nije stradalo!

foto: Profimedia

Pogledajte šta je roditelje iz Kine najviše interesovalo:

1 Da li su deca ranjiva na novi koronavirus? Nacionalna zdravstvena komisija Kine utvrdila je da su deca ranjiva na novi koronavirus, ali da kod dece nije bilo teških ili smrtnih slučajeva: simptomi nakon infekcije su bili blagi.

2 Koji su mogući načini da se deca zaraze? Kapljični je glavni put prenosa, kašalj i kijanje; kontaktni prenos s ustima, nosom ili konjunktivom oka kontaminiranim rukama.

3 Da li je dojenje bezbedno? Majke bi trebalo da preduzmu ličnu zaštitu: da nose maske za lice tokom dojenja, operu ruke i održavaju bradavice čistima. Ako majka ima potvrđen koronavirus ili je zbog sumnji u strožoj izolaciji, treba da obustavi dojenje i da bude odvojena od bebe.

4 Da li deca mogu da koriste javni prevoz? Šetnja je najbolja opcija, čak i ako morate dete da odvedete do lekara, ne koristite sa detetom javni prevoz.

5 Da li je bezbedno da jedu piletinu i ribu? Mogu da je jedu, najbolje je da se ove namirnice dobro skuvaju. Roditelji ne treba da duvaju vazduh kroz usta da bi detetu ohladili hranu, kao i da hranu sitne neopranim rukama ili sami žvaću hranu i njome hrane dete.

foto: Profimedia

6 Kako pravilno maloj deci prati ruke? Sapun i voda moraju često da se koriste. Ako izlaze i ne mogu lako da operu ruke tekućom vodom, uvek nosite papirne maramice i sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola i brišite im dobro ruke.

foto: Profimedia

7 Kada je neophodno mališana odvesti u bolnicu? Ako dete ima kašalj, temperaturu i druge simptome, ali nije izašlo napolje niti je imalo kontakt sa zaraženim pacijentima, roditelji prvo treba da prate temperaturu deteta i obezbede kućno lečenje. Ako telesna temperatura deteta ne opada, a pogoršava se kašalj i ono otežano diše, ima loše mentalno stanje i iskazuju se drugi simptomi, treba pozvati najbližeg pedijatra koji će roditelje uputiti u dalji postupak.

8 Da li mala deca treba da nose maske? Generalno posmatrano, mala deca ne bi trebalo da nose maske. Teška maska N95 ima najgoru propusnost vazduha i nije pogodna za bebe. Ako starija deca nose maske, roditelji stalno treba da paze da li dete ima poteškoća pri disanju ili doživljava neku neprijatnost.

Foto: Profimediaž