Foto: Dado Đilas

Ivan Ćurković pre pet dana napunio 76 godina

U IZOLACIJI: Ponekad izađem iz kuće, ali ne kršim zakon

Legendarni golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije, bivši predsednik crno-belih i Olimpijskog komiteta Srbije otkriva kako provodi slobodno vreme u „doba korone“

Ostali sportovi
> 10:30h

Ivan Ćurković, proslavljeni fudbalski golman, bivši predsednik Partizana i Olimpijskog komiteta Srbije, pre pet dana napunio je 76 godina. Kao takav spada u grupu 65 +, koja ne sme da izlazi iz svojih domova dok se ne okonča vanredno stanje usled epidemije koronavirusa.

foto: Dado Đilas

Ipak, malo ljudi zna da Ćurković ipak ima specijalnu dozvolu za povremeno napuštanje doma.

- Poštujem odluku države, evo trenutno čitam dve knjige, jedna je bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija, koja se zove „Pasion“, a druga je advokata Veljka Delibašića pod nazivom „Titula advokata oduzima mi pravo na strah“. Trudim se da ne izlazim iz kuće, deca mi donose hranu i sve što mi je potrebno za svakodnevni život - počeo je razgovor za Kurir Ivan Ćurković i dodao:

Čitam knjigu Sarkozija

- S obzirom na to da imam diplomatski status, ponekad kad imam obaveze vezane za konzulat, odvede me njihov vozač na sastanak ili pokupim poštu. Trudim se da što manje provedem vremena tamo i vratim se kući.

Ivan Ćurković ipak ističe da mere države Srbije mora svako da primeni kako se i nama ne bi dogodio neki gori scenario nego što je bio slučaj u Italiji.

Dobre mere države

- Samo ovakvim merama možemo da sprečimo najgori scenario, i to je tako. Nema tu previše priče, jednostavno mora da se sluša država i da poštujemo njihove odluke. Kao i svaki građanin, dužan sam da se povinujem, sve ostalo može da nam napravi još veći problem. Pogledajte šta se dogodilo u Italiji, zato smatram da je ova preventiva neminovna - zaključio je Ćurković.

Poruka za MOK: Odložiti Olimpijske igre

Ivan Ćirković smatra da treba odložiti i Olimpijske igre koje bi trebalo da se održe sredinom ove godine u Tokiju. - Što se tiče Olimpijade, ima dosta različitih mišljenja, jedini su za, drugi protiv, Teško je u ovom trenutku doneti pravu odluku. Ogromno takmičenje, najmasovnije na svetu, a morate da znate da pre tog takmičenja, moraju da se održe kvalifikacije, a kako to sve uraditi u ovim okolnostima. Možda je najbolje solucija za sva velika takmičenja da se odlože na godinu dana, isto što je uradila UEFA. Svestan sam da će biti velikih materijalnih troškova, ali u ovom trenutku su ljudski životi najvažniji - poručio je Ćirković.

foto: Dado Đilas

UEFA je u pravu: Dobro je što neće biti EP ove godine

Bivši predsednik Partizana podržao je odluku UEFA da se Evropsko prvenstvo odloži na godinu dana. - To je bilo jedino rešenje što se tiče Evropskog prvenstva i smatram da je UEFA donela dobru odluku. Moramo da pratimo i kakva je situacija u velikim evropskim državama. U Francuskoj je sve skoro stalo, mere su rigorozne, nema šetnje, sve je prekinuto, nikakvih okupljanja nema, ništa ne radi. Tako je i u ostalim državama. Treba biti solidaran i prilagoditi se novonastalim uslovima. Nije lako, ali tako mora - istakao je Ćurković.

Kurir / Milan Nastić

Foto: Dado Đilas

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: