Foto: Profimedia

preventiva

PLENKOVIĆ TESTIRAN NA KORONU: Hrvatski premijer tretiran kao hitan slučaj, kontaktirao sa ljudima sa zaraženih područja

Hrvatski premijer Andrej Plenković testiran je na koronavirus, potvrdio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Čapak.

Hrvatska

"Niko se ne može testirati privatno. Odlučili smo se testirati u skladu sa strogo definisanim kriterijumima, jer postoji nekoliko testova kojima može ponestati reagensa. Sve što nam treba prema preporukama epidemiologa i Svetske zdravstvene organizacije i drugih, testiramo", rekao je Čapak , komentarišući činjenicu da je premijer Plenković testiran, a da su ostali građani testirani po strogim kriterijumima.

Na pitanje kako bi tada premijer Andrej Plenković mogao biti testiran i za to plaćen, Čapak je rekao da je Plenković testiran kao hitan slučaj.

"Premijer Plenković imao je simptome i bio je u kontaktu sa ljudima iz inostranstva, sa zaraženih područja. Zbog njegovih simptoma preduzeta je mera. Nije morao da plaća, ali je dolazio kao hitan slučaj i dobio uzorak. Odgovorni građanin. Nije morao, jer on pokriva Zavod “, rekao je Čapak.

Inače, prema strogim kriterijumima koje je izjavio šef HZZO, testiraju se samo oni koji su bili u zaraženim područjima i imali simptome, kao i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, ali ne i oni koji su bili u kontaktu sa osobama koji su bili u zaraženim područjima.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Profimedia