Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

bogati rusi

OLIGARSI U PANICI ZBOG KORONE: Kupuju respiratore i opremaju kućne klinike! Žele najbolje lečenje u slučaju da se zaraze

U jeku pandemije koronavirusa, bogati Rusi počeli su u panici da kupuju respiratore i da opremaju kućne klinike, u nadi da će tako obezbediti bolje uslove za lečenje u slučaju da obole od zarazne bolesti koja hara svetom, pišu ruski mediji.

Planeta

Jedan od ruskih oligrha objavio je da je kupio jedan aparat za 1,8 miliona rubalja (oko 20.000 evra) i da namerava da kupi još dva aparata. Međutim, kako je istakao, potražnja je trenutno ogromna, zbog čega se na aparate čeka i po osam meseci.

Prema iformacijama moskovske kompanije Hedvej grup, državne bolnice širom Rusije ukupno imaju na stanju oko 42-43 hiljade respiratora.

Prema tome, na 100.000 stanovnika raspoloživo je oko 29 aparata, što je mnogo više nego u Italiji, gde na isti broj ljudi poseduju samo osam uređaja za veštačko disanje.

foto: EPA

Virus imun na bogatstvo

Prema rečima predstavnika nekoliko kompanija, koje proizvode respiratore, u poslednje dve sedmice privatna lica činila su 30 odsto kupaca respiratora, a mnoge kompanije su rasprodale sve zalihe i prave liste čekanja sa neizvesnim ishodom.

Respiratori se uglavnom uvoze iz Kine, Italije i Nemačke, iako su poslednje dve zemlje zabranile izvoz, podsećaju ruski proizvođači.

Ministarstvo zdravlja Rusije poručuje da je besmisleno kupovati respiratore za kućnu upotrebu, jer su prilikom lečenja teške pneumonije potrebni i drugi medicinski uređaji, koji se primenjuju isključivo na odeljenjima za reanimaciju i intenzivnu negu.

"To je histerična odluka, kao i kupovina toalet papira na tone, samo uz drugačiji budžet. Jedino mesto gde je moguće lečenje je bolnica. Nećete uspeti tako da se opremite u kancelariji ili kod kuće", poručuje neurohirurg iz naučnog Centra za neurologiju Aleksej Kaščejev.

Kurir.rs/Sputnjik