Foto: Novi Sad

HUMANI GEST NOVOSAĐANKE: Dizajniranje haljina zamenila šivenjem maski

Srbija

Novosadska modna dizajnerka Svetlana Prosenica je, po objavljivanju vanrednog stanja na teritoriji Grada Novog Sada, bila prinuđena da zatvori prodavnice svoga brenda. Kako bi dala svoj doprinos građanima i svom gradu, odlučila je da sve materijale koje je spremila za prolećno/letnju kolekciju preusmeri u šivenje zaštitinih maski kojih nema dovoljno u gradu.

foto: Novi Sad
  • Kada sam čula da je nestašica maski, nisam mnogo ni razmišljala, imam mašine, imamo materijale, hvala Bogu nakupili smo materijala za novu, prolećno/letnju kolekciju, i to sada odlazi u maske - rekla je Svetlana.

Kako Svetlana navodi, prvobitna ideja je bila da poklanjaju maske osobama kojima je zdravlje ugroženo.

foto: Novi Sad
  • Mislili smo prvo da pomognemo onima kojima su maske potrebne, tipa trudnice, dijabetičari i svi kojima je imunitet ugrožen. Nažalost ispostavilo se da mnogo više maski treba bolnicama, Betaniji, Institutu za onkologiju, bolesnicima na dijalizi. Tako da smo krenuli da pravimo maske za njih i naravno i za sve ostale.
    foto: Novi Sad

Sama radionica modnog brenda “Lagami” nije velika, u procesu šivenja učestvuje svega par žena.

  • Naš pogon je mali, imamo od početka četiri žene koje šiju, nažalost sad šiju samo dve. Tako da eto uključili smo i devojku koja želi da pomogne, i ona je došla da pomogne. Uspemo da napravimo od 200 do 300 maski na dan i uvek napravimo 200 manje nego što je potrebno u ovoj situaciji - dodaje Svetlana.

Svetlana je do sada donirala maske bolnicama, Betaniji, domovima zdravlja, ali i pojedincima koji su imunokompromitovani i spadaju u rizične medicinske grupe.

foto: Novi Sad

(Sav materijal plaća lično i mnogo joj pomažu donacije građana na žiro račun brenda: 340-11015944-95 Lagami studio, namena: donacija.)

Napomena: za medije koji žele da objave podatke o donaciji

foto: Novi Sad

Kako Svetlana navodi svi u radionici su se naoružali strpljenjem, a uz rad će im vreme u izolaciji brže proći.

  • Nadam se da ovo neće dugo trajati i da ćemo se opet vratiti na lepe modne stvari, koje znamo i želimo da pravimo, ali do tada pravimo maske.
    foto: Novi Sad

Svetlana svojim humanim gestom daje primer kako svako od nas da može iz svoje oblasti da određeni doprinos Gradu i građanima u ovom vremenu kada je svaka inicijativa je dobrodošla.

foto: Novi Sad

(Kurir.rs/@samonovisad)