Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

zaobilazno

NIJE SMEO KRALJICU DA POGLEDA U OČI: Evo kako je princ Hari baki saopštio da odustaje od kraljevskih dužnosti (VIDEO)

Princ Hari je svojim najbližim mejlom rekao da želi da se povuče kao stariji član kraljevske porodice.

Planeta

I princ Čarls i kraljica prvi su saznali namere vojvode i vojvotkinje od Saseksa putem digitalne komunikacije. I monarh i naslednik prestola nagovarili su Harija da ne donosi ishitrene odluke. Kraljevski izvor je rekao: „Porodica je razumela da on i Megan žele nešto drugačije i spremni su da pomognu, ali bilo je komplikovano".

"Postojala su pitanja poput bezbednosti i finansiranja, viza i poreza, o kojima niko od njih nije razmišljao."

Hariju je rečeno da svoj zahtev podnese u pisanom obliku i da smisli neke ideje. "Mislio je da njegova porodica odbija saradnju i odlučio je da pritisne nuklearno dugme."

Nakon Božića, kada se Hari vratio u Veliku Britaniju, njegovi stariji saradnici molili su se da ne objavljuju vesti u javnosti, jer su se plašili da će doći do velikog problema.

Smatra se da mnogi iz kraljevske porodice i šireg domaćinstva gledaju na odluku vojvode i vojvotkinje da odustanu od kraljevskih dužnosti na „tako bezobrazan način“ - kako za bračni par, tako i za instituciju.

„Nisu imali pojma šta je i termin finansijski nezavisan“, kaže insajder za Dejli Mejl.

„Nije moralo biti tako. To je potpuna samo-apsorpcija".

"Problem je u tome što su toliko tvrdoglavi, tvrdoglavi i uvereni u ispravnost svojih razloga, da čak i da se Hari privatno pokajao zbog toga, ne bi želeo da izgubi obraz i prizna da nije u pravu."

Prestanak kraljevskih dužnosti princa Harija i Megan Markl i stupa na snagu od 1. aprila.

Kurir.rs/Daily Mail Foto: EPA