Foto: Profimedia

odluka vlade

KINA ĆE OBJAVITI PODATKE O TOME KOLIKO IMA ZARAŽENIH BEZ SIMPTOMA KORONE: Svi će biti evidentirani zbog lakše kontrole

Kineska Vlada poručila je da će početi da objavljuje informacije o tome koliko ima zaraženih pacijenata korona virusom čak i kada oni pozitivni na COVID-19 nemaju nikakve simptome.

Planeta

Sa simptomima suvog kašlja, grebanja u grlu, kratkog daha ili ne, svi će biti uvršteni u evidenciju kako bi se virus bolje kontrolisao, javlja Blumberg.

Ova odluka je doneta na sastanku kineske Vlade u ponedeljak, čime je napravljen bitan korak koji može spasiti mnogo života u zemljama širom sveta, pa i kod nas.

"Lokalne Vlade će voditi računa i pojačati napore da otkriju, prate, izoluju i tretiraju slučajeve takozvane asimptomatske infekcije", rečeno je na sastanku kojim je predsedavao premijer Kine Li Kećijang.

Ovo će smanjiti "rupe" u kontroli epidemije koja je krenula decembra prošle godine iz Vuhana, pre nego je zahvatila ceo svet i prerasla u globalnu pandemiju.

foto: EPA

Asimptomatski pacijenti su takođe prenosioci zaraze i njihovo otkrivanje je vitalno u konkretnom slučaju, mada im se zbog velikog broja zaraženih koji imaju simptome, nije toliko pridavalo značaja.

Bitan korak je i taj što će i oni bez simptoma morati pod budno oko države.

"Kada se slučajevi bez simptoma otkriju, zahteva se striktna primena centralizovane izolacije i medicinske kontrole, objavljivanje informacije otvoreno i transparentno, čime se jasno sprečava kašnjenje u izveštavanju ili izopštavanje ovih pacijenata iz statistike i podataka. Takođe, identifikovaće se izvor zaraze što je pre moguće i u karantin će se staviti i oni koji su sa njim bili bliski radi bližeg posmatranja", jedan je od zaključaka kineske Vlade.

foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Mada se ne precizira kada će Kinezi početi da objavljuju spomenute podatke, ističu da će to biti u vrlo bliskoj budućnosti.

Osim toga, poznato je i da će se nadalje svi potvrđeni slučajevi korona virusa tretirati na isti način, bez obzira na to da li "na oko" deluju teže ili lakše.

foto: Profimedia

Inače, asimptomatski slučajevi korona virusa su upravo razlog zašto je na nivou Kine, ali na globalnom nivou, postavljeno pitanje da li je ovaj virus zaista i u kojoj meri pod kontrolom.

Za sada ovakve slučajeve zaraze COVID-19 infekcijom, zajedno sa slučajevima gde simptomi postoje, statistički ravnopravno tretiraju zemlje poput Japana, Južne Koreje i Singapura.

Kurir.rs/Blumberg