Foto: AP/Visar Kryeziu

Lajčak imenovan za Specijalnog predstavnika EU

U FAZI VELIKOG FINALA, NAMA EU URADI OVO! Haradinaj na Tviteru besni zbog Lajčaka (FOTO)

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je danas da Evropska unija usporava proces imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine.

Politika

"U fazi velikog finala i vodeće uloge SAD, EU usporava proces", napisao je Haradinaj na svom Tviter nalogu.

Savet EU imenovao je danas Miroslava Lajčaka za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog Specijalnog Predstavnika EU biti rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Podsetimo, savet EU imenovao je Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

"Zadaci novog Specijalnog predstavnika EU biće postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova kao i poboljšanje dobrosusedskih odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Dodaje se da će Miroslav Lajčak raditi na "prevazilaženju nasleđa prošlosti" i " doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu".

Novi Specijalni predstavnik EU će odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.

U Savetu EU podsećaju da je Mirosalv Lajčak slovački prethodno bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (2017-2018).

foto: AP / Vadim Ghirda

Bio je i Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu od 2007. do 2009. godine.

Dodaje se da je kao lični izaslanik visokog predstavnika EU, Lajčak je u ime EU pregovarao, organizovao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

"Specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese EU u određenim regionima i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Oni igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona", navode u Briselu.

Šef diplomatije EU Žosep Borel predložio je u februaru minsitraima spoljnih poslova EU Miroslava Lajčaka kao novog Specijalonog prdstavnika za dijalog Beograda i prištine i Zapadni Balkan.

EU trenutno ima devet specijalnih predstavnika koji podržavaju rad Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žosepa Borela.

(Kurir.rs/Tanjug)