Strašno

Vakcina protiv gripa smrtonosna?!

Od „Novartisove“ vakcine, kako se sumnja, umrla jedna osoba u Hrvatskoj, u Zagrebu navode i jedan slučaj obolevanja i u Srbiji

Planeta
> 17:58h

ZAGREB - Uzbuna! Jedna osoba je umrla u Hrvatskoj, a jedna bila u komi, kako se pretpostavlja, zbog „Novartisove“ vakcine protiv gripa. Hrvatska agencija za lekove potvrdila je da su tokom dve sezone vakcinisanja protiv gripa u toj državi prijavljena najmanje tri slučaja Gijen-Bareovog sindroma kod osoba koje su primile „Novartisovu“ vakcinu, piše Večernji list. Gijen-Bareov sindrom je neuromuskularno oboljenje koje se povezuje s crevnim i respiratornim infekcijama, a kod obolelih može da izazove reakcije od trnjenja u nogama pa do potpune paralize. Hrvatski stručnjaci navode da znaju i da jedna osoba iz Srbije ima Gijen-Bareov sindrom. - Znamo i za jedan slučaj nuspojave Gijen-Bareovog sindroma u Srbiji, ali ni u tom slučaju nemamo čvrstih dokaza da je paraliza bila povezana s vakcinisanjem protiv gripa - rekla je šefica službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravlje prof. Ira Genero Margan. Podsetimo, Srbija je 2009. kupila „Novartisove“ vakcine protiv svinjskog gripa, čija štetnost nije ispitana do kraja, a zastupnik „Novartisa“ za zemlje bivše Jugoslavije bio je Imunološki zavod Zagreba. Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED), pošto je reč o izuzetno teškim nuspojavama, sve je prijavila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. U Hrvatskom zavodu za javno zdravlje rekli su da do sada nisu dobili ni reči o tim slučajevima, a Marganova je rekla da je za dve godine vakcinisanja samo jedna gospođa prijavila sumnju na blagi oblik Gijen-Bareovog sindroma pošto je primila vakcinu protiv gripa. Ona kaže da nije dokazano da je blagi oblik trnjenja povezan s vakcinisanjem.

Rezultati ubrzo HALMED će ipak obaviti potpunu obradu i evaluaciju prijava sumnji na nuspojave vakcine, a o rezultatima će vrlo brzo obavestiti hrvatsku, ali i svetsku javnost.