Foto: Youtube/Haleman

maltretiraju i radnike

TEORETIČARI ZAVERA U JURIŠU NA 5G MREŽU: Pale tornjeve jer misle da izazivaju koronu (VIDEO)

Jedna od teorija zavere koje su buknule usled pandemije koronavirusa je da telekomunikacijska mreža 5G izaziva ili pogoršava ovu bolest.

Planeta

Britanci koji su poverovali u ove priče otišli su i korak dalje, pa su najmanje tri 5G tornja zapaljena, a više telekomunikacijskih tehničara podvrgnuto je maltretiranju i pretnjama na ulici.

Ipak, ne postoje nikakvi naučni dokazi da peta generacija mobilne komunikacije, poznatija kao 5G, izaziva ili pogoršava novu bolest COVID-19 koju izaziva koronavirus SARS-CoV-2. Tom se temom, među ostalima, pozabavila i nezavisna britanska stranica za proveru činjenica (fact check) Full Fact.

Evo šta su zaključili: "Glavna tvrdnja - da 5G utiče na imuni sistem - potpuno je neutemeljena. Nema dokaza koji povezuju koronavirus i 5G."

U međuvremenu, pojavili su se snimci nekoliko zapaljenih tornjeva. Više od 20 metara visoki toranj u Birmingemu gori od prošle nedelje.

Mrežni operater EE potvrdio je preko vikenda da "u ovom trenutku izgleda" da se zaista radi o podmetnutom požaru.

U petak je jedan planuo i u Liverpulu. Gradonačelnik Džo Anderson otkrio je da je primio pretnje od anti5G teoretičara zavera. I

"Stvarnost je da postoji ogromni pritisak na mrežu u ovom trenutku, s toliko ljudi koji su kod kuće, i zato su je inženjeri nadograđivali. Ideja da sam ušao u neku makijavelijansku zaveru s vladom je urnebesna", dodao je Anderson.

I u Belfastu, glavnom gradu Severne Irske, zapaljen je mobilno-telekomunikacijski toranj.

Fejsbuk je u međuvremenu uklonio jednu anti5G grupu na svojoj platformi jer su članovi podsticali jedni druge da zapale 5G infrastrukturu u svom gradu, a napad snime i podele snimke.

Kurir.rs/Index.hr