Foto: Kurir

tuga

ISPRAVKA: Bolnica u Detroitu je obezbedila hladnjače za čuvanje tela preminulih od korone!

Nakon što su brojni američki mediji objavili fotografiju CNN-a koje pokazuju gomilanje tela preminulih od korone po sobama, oglasio se i portparol bolnice u Detroitu, Brajan Tejlor, koji je rekao da je COVID-19 izazvao značajno veću stopu smrtnosti od uobičajene u zajednici u Detroitu.

Planeta
> 12:22h

U izjavi za Detroit Free Press, kazao je da je to rezultiralo problemima sa kapacitetima u mrtvačnicama izvan bolnice Sinaj Grejs, i naglasio da se pacijenti koji umru u njihovoj bolnici tretiraju sa poštovanjem i dostojanstvom, a da se tela zadržavaju na licu mjesta do adekvatnog preuzimanja.

Tejlor je, upitan konkretno za objavu CNN-a, rekao:

„Poput bolnica u Njujorku i bilo gdje drugo, obezbedili smo dodatne resurse, kao što su mobilne rashladne jedinice, kako bismo privremeno riješili problem kapaciteta koji je stvorio COVID-19.“

Objavljene fotografije su navodno napravili zaposleni u hitnoj službi bolnici Sinaj-Grejs u Detroitu iprikazuju tela koja se čuvaju u praznim bolničkim prostorijama i gomilaju se jedno na drugo u hladnjačama koje su dovezene na bolnički parking.

Dvoje radnika hitne službe potvrđuju da su fotografije tačan prikaz scene koja se dogodila u bolnici početkom aprila, tokom jedne smene od 12 sati koju opisuju kao jezivu.

Dva izvora su rekla za CNN da se barem jedna soba, koja se obično koristi za proučavanje navika spavanja, navodno koristi za čuvanje tela jer osoblje mrtvačnice nije radilo noću, a mrtvačnica je bila puna.

"Sve što znam je da nam je ponestalo kreveta za svoje pacijente pa na njima nismo kogli da džimo tela preminulih", rekao je jedan radnik ER, koji je bio svedok leševa u sobi.

Na fotografiji su dva tela stavljena na krevet, jedan pored drugog, a drugo telo je postavljeno u stolicu pored kreveta. Sva tri tela su u belim kesama.

foto: Kurir

"Bilo je to zato što još nismo dobili kamione hladnjače, tako da su u tim sobama bili kreveti, a ljudi iz mrtvačnice ne rade preko noći", rekao je radnik.

Kao odgovor na ovaj incident, dva ER operatora bolnice kažu za CNN da je bolnica odlučila da naruči prenosive jediniceza skladištenje leševa. U subotu je CNN posetio bolnicu i na parkingu se moglo videti pet kamiona hladnjača.

A na drugoj fotografiji koju je CNN dobio od radnika hitne pomoći prikazane su vreće koje se preklapaju jedna u drugu u rashladnoj jedinici u bolnici.

foto: Kurir

Šest radnika ER-a rekli su za CNN da je bolnica lečila oko 100 do 130 pacijenata u početkom aprila, kada je bio najveći udar. U proteklih nekoliko dana, prema navodima radnika, opterećenje slučaja se značajno smanjilo na oko 50 pacijenata, za koje kažu da su mnogo lakši.

Kurir.rs/CNN Foto: Kurir