Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Parka prirode Bačkotopolske doline

MASOVNO TROVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA U ZOBNATICI: Stradale zaštićene vrste

Srbija

Čuvar Parka prirode "Bačkotopolske doline“ prijavio je u subotu masovno uginuće divljih strogo zaštićenih i zaštićenih životinja u priobalnom delu bačkotopolskog jezera (Zobnatica).

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

- Izlaskom na teren 13. aprila predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije zaštitite životne sredine, policijske forenzike, Opštinske inspekcija zaštite životne sredine i Udruženje građana ARКA, dodatnom detaljnom pretragom terena, zatekli su ukupno 16 leševa divljih životinja, i na čak 17 lokaliteta razabacane mamke u vidu komada pilećeg mesa i kobasica premazanih supstancom ružičaste boje (pretpostavka je da se radi o karbofuranu). O ovoj situaciji obavešteno je i nadležno tužilaštvo - navodi se u saopštenju Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Naglašavaju da i u vremenu vanrednog stanja važe propisi iz oblasti zaštite prirode, te da situacija vanrednog stanja ne može da bude paravan za njihovo kršenje.

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

- Posebno naglašavamo ulogu čuvara zaštićenih područja i njihovu obavezu da nadgledaju poverena im prirodna dobra kako se unutar njihovih granica ne bi dogodila kršenja zakona. Činjenica da su preparati koji sadrže zabranjenu materiju karbofuran i dalje lako dostupni na ilegalnom tržištu treba posebno da zabrine sve službe koje su zadužene za njihovu kontrolu - piše u saopštenju.

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Na osnovu Pravilnika o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvonjenom radnjom u odnosu na strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste određena je visina naknade štete prouzrokovane ubijanjem pojedinih primeraka strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja, ukupna šteta koja je u prirodi načinjena iznosi 1.455.000 dinara.

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Počiniocu prete i kazne u zavisnosti od karakterizovanja ovog kršenja zakona. Leševi životinja i mamci su predati na toksikološku analizu u Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, a rezultati će biti dostavljeni kao materijal u pokrenutom pravosudnom postupku radi procesuiranja počinilaca ovog kršenja zakona.

(Kurir.rs)