Foto: Sonja Spasić

Prestiž

SENKE NAD BALKANOM I VRATIĆE SE RODE NAJGLEDANIJE SERIJE SVETA! Bjelogrlić: Ovo je priznanje za celu industriju!

U dobrom društvu Odlične ocene i visoka pozicija potvrđuju moju uverenost da filmski jezik utemeljen na kvalitetu ima mogućnost komunikacije s celim svetom, bez obzira na to s kog govornog područja dolazi, kaže glumac

Pop kultura

„Senke nad Balkanom“ i „Vratiće se rode“ našli su se na IMDB listi 250 najbolje ocenjenih serija svih vremena.

foto: Public

TV ostvarenje u režiji Gorana Gajića zauzelo je 56. mestu, dok su „Senke“ Dragana Bjelogrlića na 60. Poređenja radi, popularna serija „Birmingemska banda“ našla se na 55. mestu, „Tvin Piks“ na 50, a „Prijatelji“ na 42.

foto: Printscreen

Visoko i na Amazonu

Omiljene srpske serije sa ovog spiska kao producent potpisuje Bjelogrlić. - IMDB je već više godina unazad najreferentnija i najmerodavnija veb-platforma na svetu koja se bavi filmom i televizijom. Pratim njihove ocene i rejtinge za filmove i serije i definitivno je svaka njihova ocena izuzetno relevantna i u najvećoj mogućoj meri odražava kvalitet nekog umetničkog dela. Odlične ocene i visoka pozicija obe serije, kao i prisustvo „Senki nad Balkanom“ na platformi Amazon prajm potvrđuju moju uverenost da filmski jezik, utemeljen na kvalitetu, ima mogućnost komunikacije sa celim svetom, bez obzira na to sa kog govornog područja i iz kog dela sveta dolazi. Ovo su dobre vesti i veliko priznanje ne samo za nas koji smo radili obe serije već i veliki podsticaj i nada za celu srpsku filmsku i TV produkciju - kaže Bjelogrlić za Kurir.

foto: Damir Dervišagić

Na listi nema nijedne serije iz regiona, a glumac Gordan Kičić deli mišljenje svog kolege. - IMDB posećuju ljudi koji prate film i TV i njihove ocene su relevantne. „Rode“, kad su se pojavile 2007, bile su novina i veliko osveženje, a „Senke“ su napravile veliki iskorak u produkciji, režiji... Veliki je uspeh što i svet pozitivno reaguje na naše serije - kaže glumac i reditelj.

Nastavak o Titu

Dramaturg Boban Jevtić radio je kao scenarista u nastavku „Senki“, a trenutno stoji iza prve serije „Fajerfraj produkcije“ - „Klan“. - Srbija je lider u regionu po stvaranju serija i lepo je što su „Senke“ i „Rode“ tako visoko kotirane. Za mene nije iznenađenje što iza obe stoji Bjelogrlić - smatra Jevtić.

foto: Privatna Arhiva

„Vratiće se rode“ emitovana je od 9. novembra 2007. do 6. juna 2008. godine, a imala je i svoj TV film „Rode u magli“. „Senke nad Balkanom“ imale su dve sezone, a trenutno se priprema novi nastavak u kom će jedan od junaka biti Josip Broz Tito.

Top-lista

1. Planeta Zemlja 2 2. Planeta Zemlja 3. Braća po oružju 4. Čista hemija (Breaking Bad) 5. Černobilj 56. Vratiće se rode 60. Senke nad Balkanom

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Sonja Spasić