Foto: Printscreen / Tanjug

BRNABIĆ: Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima

Politika

Avion koji je danas sleteo u Beograd, dopremio je medicinsku i zaštinu opremu, zaštitne maske, beskontaktne toplomere, ali i skafandere, koju je delom donirala Evropska unija, koja je i finansirala sam let, izjavila je premijerka Ana Brnabić i izrazila zahvalnost na pomoći i podršci EU.

"Velika zahvalnost našim partnerima iz EU koji su donirali novac, ne samo za let, već i za najveći deo opreme na letu", rekla je Brnabić novinarima na aerodromu, gde je dočekala 11. kargo let sa pomoći za Srbiju.

Reč je o zaštitnim maskama, beskontaktnim toplomerima, kao i zaštitnim odelima, skafanderima, kojih je nešto od 200.000, za zdravstvene radnike i zaposlene u gerontološkim centrima i drugim ugroženim ustanovama, gde su najpotrebniji.

Brnabić je navela da je EU nabavila i trijažne kontejenere, od kojih su neki već dopremljeni u Srbiju, za trijažu pacijenata pozitivnih na Kovid 19 ili onih koji još čekaju testove.

"Očekujemo dodatne naredne nedelje, kao i podršku u vidu mašina za kiseonik i respiratore. Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima", rekla je Brnabić.

Navela je da je ovo 11. let, od 15, za koje EU placa transport, dodajući da let jednog aviona od Kine košta između 400.000 i 500.000 evra.

Brnabić je istakla i da je juče uputila pismo komesaru Oliveru Varheiju u kome ga je zamolila da uzme u razmatranje da EU opredeli još sredstava za dodatne avione, jer imamo pomoć, ali i opremu koju smo sami kupili, pa bi značilo da EU izdvoji novac za dodatni transport avionima.

Premijerka je zahvalila i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na neumornom radu da sa EU organizuje pomoć i podršku.

Podsetila je da je dogovoreno da 93 miliona evra opredeljnih iz IPA programa, bude usmereno za hitnu medicinsku pomoć i podršku, uz 78 miliona evra za ekonomski oporavak Srbije.

Dodala je da se partneri iz EU i sami suočavaju sa velikim izazovima u brobi protiv Kovida-19 ali su izdvojili značajna sredstva za pomoć Srbiji u ovoj borbi.

"Da uskoro proglasimo pobedu, moramo da se ponašamo odgovorno, solidarno i disciplinovano", podvukla je Brnabić.

"Od novca EU koji smo ambasador Sem Fabrici i ja sporazumom prenamenili iz IPA fondova za Srbiju, nedugo nakon eskalacije epidemije, odmah smo sa implementacionim partnerom UNOPS-om počeli da radimo na nabavci medicinske opreme", kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kupili smo, navodi ona, respiratore, monitore za intenzivnu negu, testove, trijažne kontejnere, maske, sve to sukcesivno počinje da stiže, nešto jos čekamo da uvezemo.

"Maske su deficitarna roba na evropskom tržištu, zato smo deo novca usmerili na kupovinu maski koje su važne posebno za zdravstvene radnike, ali i sve one ljude koji moraju da se zaštite od rizika infekcije na svojim svakodnevnim poslovima od prodavaca do komunalnih radnika. EU i mi aktivno sarađujemo na delotvornoj kontroli epidemije, kao što ćemo i društveno-ekonomski oporavak lakše pripremiti uz podršku EU", rekla je ministar Jadranka Joksimović.

Kako navodi Ministarstvo za evropske integracije, uz finansijsku podršku EU, a u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, nabavku zaštitnih maski i druge medicinske opreme sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), dok organizaciju ovog, 11. po redu, leta za hitni prevoz medicinske opreme sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

EU od početka krize izazvane virusom COVID 19, kaže se u saopštenju Ministarstva, skoro svakodnevno pruža podršku Srbiji uključujući i nabavku neophodne medicinske opreme u vrednosti od skoro pet miliona evra koja se sprovodi u saradnji sa UNOPS-om.

Dosadašnjom podrškom, pored 800.000 maski, u zemlju je stiglo i 300 beskontaktnih termometra kao i 21, od 100 planiranih, kontejnera za potrebe trijažne i hitne nege za pacijente koji su već postavljeni u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

U narednom periodu očekuje se isporuka respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora za intenzivnu negu, i ostale opreme koja je prema proceni Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja Srbije ključna za uspešno suzbijanje korona virusa u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.