Foto: EPA-EFE/ODED BALILTY

bravo

PRIČA IZRAELCA JE DIRNULA I NEJTAJNAHUA: Zbog korone mu propao posao i deca gladuju, ali je poziv premijera promenio sve

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarao je danas telefonom sa vlasnikom prodavnice falafela Juvalom Karmijom na jugu zemlje čija je ispovest o finansijskom gubitku preko noći postala simbol ekonomske štete nastale zbog pandemije korona virusa.

Planeta

TV kanal 13 preneo je priču Karmija zbog koje se rasplakao i on i čitava televizijska egipa, a posle su je emitovali i drugi mediji.

U TV izveštaju je prikazano da se Karmi, prodavac falafela, bliskoistočnog jela koje po obliku podseća na ćufte ali u kome nema mesa i pravi se od leblebija, suočio s ekonomskom propašću zbog pandemije korona virusa.

"Pogledajte u moj novčanik, prazan je. Nemam ni jedan šekel u svom džepu. Sramota me je da pogledam decu da im kažem da ne mogu ništa da im kupim. Nemam ništa da im dam. Nemam ništa da im dam da jedu. Ne znam šta da radim", izjavio je vlasnik radnje plačući i izvinjavajući se zbog suza.

Netanjahu je rekao Karmiju da ga je video na televiziji i da ga je dirnuo u srce, obećavši pomoć.

"Pomoći ćemo svima. Vi ste dirnuli duboko u srce mene i izraelske građane", rekao je izraelski lider, dodavši da je bilo teškoća u raspodeli državnih fondova za biznis ali je obećao spas.

Netanjahu je na Tviteru napisao da će "raditi non-stop da spasi živote i poslove svih građana Izraela".

On je podsetio na zajmove i subvencije za firme koje su se suočile sa teškoćama ali je bilo kritika da je skoro nemoguće izdejstvovati finansijsku podršku.

Danas je predsednik radničkog sindikata, Histadrut, Arnon Ben-David rekao da nema blagajne iz koje se daje novac za mala preduzeća.

On je osudio ono što je opisao kao kapitalistički stav na osnovu koga će preživeti jaki, a slabi će propasti.

Juval Karmi je redovno plaćao porez godinama i zarađivao za sebe i svoju porodicu, pa ne može da razume zašto mu država ne pomogne kada mu posao propada.

Karmi je očekivao da će od nedelje zbog ublažavanja restrikcija uvedenih zbog širenja zaraze moći ponovo da radi ali su mu policajci rekli da ne može nikoga da poslužuje u radnji, već može samo da isporučuje hranu kao i svi restorani.

Falafel međutim, kako Karmi tvrdi, može da se jede samo vruć i svež i on za isporuke nije spreman.

Za svoju radnju plaća 3.500 dolara mesečno, a sada novca više nema i dug je porastao na 18.500 dolara zbog zatvaranja radnje usled pandemije.

Kada je TV emitovala Karmijevu ispovest javili su se Izraelci iz zemlje i inostranstva nudeći donacije ali je on to odbio, rekavši da hoće samo pošteno da zarađuje i apelovao na premijera da povede računa o malim firmama.

U nedelju su stotine Izraelaca sličnih njemu protestovali ispred izraelskog parlamenta, Kneseta, u Jerusalimu zbog nedostatka pomoći vlade.

Nezaposlenost u Izraelu je premašila 26 procenta, bez posla je preko milion ljudi.

Korona virusom zaražene su 13.654 osobe, a preminulo ih je 173.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA-EFE/ODED BALILTY