Foto: EPA / MADRID REGIONAL PRESIDENCY, Profimedia, Zorana Jevtić

najveće zemlje sveta se otimale za opremu

EVO KOLIKO BI IMALI UMRLIH DA NIJE UVEDENO VANREDNO STANJE: Prvi put iznete brojke, kao sistem NISMO bili NEPRIPREMLJENI

- Mi kao sistem nismo bili nepripremljeni, imali smo nepripremljenost što se tiče zaštitne opreme i lekova - rekao je dr Predrag Kon.

Društvo
> 11:43h

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog Štaba za borbu protiv korona virusa kazao je da bi u Srbiji od ove bolesti preminulo minimum 800 ljudi da nije uvedeno vanredno stanje.

U Srbiji je, da podsetimo, korona virus do sada odneo 125 života.

- Model je za nas prikazao 800 mrtvih, a gornja je bila više od 2.000 i zato smo morali da uvedmeo vanredno stanje. Lično sam znao kako su razvijani pandemijski planovi, i to smo svi mi znali, i Pelemiš i Stevanović, i svi ostali mi kao sistem, nismo bili nepriremljeni. Imali smo nepripremljenost što se tiče zaštitne opreme i lekova - rekao je dr Kon u emisiji Ćirilica.

foto: Printscreen/ TV Happy

Pulmolog Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj prof. dr Branimir Nestorović, koji je gostovao u istoj emisiji nadovezao se i rekao da je sistem još nepripremljen, na šta je voditelj Milomir Marić konstatovao da su se najveće zemlje sveta otimale za opremu.

- Kada je nama stigla oprema mi smo znali da nam je stiglo spasenje i mogli smo da nastavimo borbu. Samo je trebalo nekoliko dana da se to distribuira na pravi način - kazao je dr Kon.

Prof. dr Nestorović je dodao da ne može nijedan zdravstveni sistem da kupi respiratore i da ih drži u garaži za "ne daj Bože".

(Kurir.rs/Telegraf)