Foto: Noah Wilson

Ispovest

BAS GITARISTA AKOŠ FORGAČ: Njujork je opusteo, morao sam da se vratim u Suboticu

Viša sila Muzičar, koji je diplomirao na Berkliju, govori kako je pandemija koronavirusa zaustavila život

Pop kultura

Bas gitarista Akoš Forgač iz Subotice, jedan od balkanskih stipendista čuvenog koledža Berkli u Bostonu, zbog pandemije koronavirusa vratio se u Srbiju, a za Kurir otkriva zašto je tako odlučio.

- Otkazani su mi koncerti, turneje i studijska snimanja u Njujorku. Trenutno sam u Subotici. Njujork je najviše pogođen grad u Americi. Moji prijatelji i kolege koji su ostali tamo veoma su zabrinuti za svoju egzistenciju i zdravlje. Jedini mogući prihodi su kućna snimanja raznih projekata ili držanje časova preko interneta. Skoro svako ima nekog poznanika koji je zaražen.

Alan Meril, autor pesme „I Love Rock ‚n‘ Roll“, s kojim sam više puta svirao, isto je, nažalost, izgubio borbu protiv korone. Samo neophodne prodavnice hrane rade, slično kao kod nas. Grad koji nikad nije spavao sada izgleda avetinjski pust - objašnjava umetnik, koji je odlučio da se preseli u Njujork nakon studija.

- Davne 2008. godine Vladimir Samardžić, renomirani bas gitarista iz Novog Sada, držao je muzičku radionicu u Subotici. On je isto završio Berkli, pa sam od njega prvi put i čuo za taj koledž. Tri godine kasnije otišao sam na audiciju u Beograd. Primljen sam sa veoma povoljnom stipendijom. Studije traju četiri godine, a završio sam ih za tri - objašnjava gitarista.

Akoš Forgač u Njujorku radi kao gitarista, producent i kompozitor. - Sarađujem kao gitarista sa Džejmsom Džej Ti Tejlorom (dobitnik nagrade Gremi - Kuća slavnih), koji je bio pevač grupe Kul end d geng, Džodžom Majerom, poznatim njujorškim dram en bejs bubnjarem, klavijaturistom Džonijem Jangom, dobitnikom nagrade Emi... Izdvojio bih saradnju sa bendom San bitz, s kojim sam snimio dva albuma. Jedna od pesama na kojoj sam učestvovao bila je deseta na kineskoj top-listi 2015. godine.

Akoš želi da se vrati za Ameriku kada prođe epidemija. - Sada radim na svom singlu, koji će biti fuzija stilova, impresija u životu u Njujorku - zaključuje muzičar.

Nostalgičan

Voleo bih da nastupam u Srbiji

Kao i sve naše ljude, i Akoša muči nostalgija. - Pre studija, dok sam bio u Subotici, imao sam svoj bend Birdlend prodžekt. Imali smo priliku da sviramo na Nišvilu i Džezik festivalu u mojoj rodnoj Subotici. Voleo bih da opet nastupim i kod nas - kaže muzičar.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Noah Wilson