Foto: Profimedia

virus na kosovu

U SRPSKIM SREDINAMA NA KOSOVU 83 ZARAŽENA KORONOM: Obolela još jedna osoba iz Zvečana

Srbija

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji još jedna osoba je obolela od korona virusa i to iz Zvečana. Ukupno je do danas obolelo 83 lica, izlečeno je 27, a preminulo 5 osoba, naveo je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u dnevnom izveštaju na Instagramu. Oboleli su iz Kosovske Mitrovice (33), Zvečana (20), Leposavića (11), Zubinog Potoka (19). Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (14), Studentski centar Kosovska Mitrovica (33), KC Kragujevac (2), KBC ''Dr Dragiša Mišović'' Beograd (2).

Šest lica je izlečeno: 2 iz Zvečana, 2 iz Leposavića, 1 iz Kosovske Mitrovice i 1 iz Zubinog Potoka. 30 lica iz opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić je testirano. U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu u protekla 24 časa bilo je 2 pregleda u COVID-19 ambulanti.

Đurić navodi da je Ministarstvo zdravlja Srbije raspisalo konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za 75 lekara i 200 medicinskih sestara-tehničara u zdravstvenim ustanovama na AP KiM. Predviđeno je da u ZC Kosovska Mitrovica bude primljeno 45 lekara i 120 sestara-tehničara, u ZC Gnjilane 15 lekara i 40 sestara-tehničara i u KBC Priština, sa sedištem u Gračanici, 15 lekara i 40 sestara-tehničara.

On navodi da je u opstini Zubin Potok obezbeđena zaštitna premu za Dom zdravlj. U opštini Gnjilane nabavljeni su i distribuirani neophodni lekovi građanima. U opštini Peć podeljene su zaštitne maske.

"U Leposaviću smo uspešno odgovorili na 190 zahteva za nabavku lekova i hrane, dok smo za Dom zdravlja obezbedili hirurške maske i zaštitne kombinezone. U opštini Istok nabavili smo i podelili lekove, zaštitne maske i rukavice. U opštini Srbica obišli smo staračka domaćinstva i očistili kanal u selu Suvo Grlo.

U opštini Štrpce dezinfikovali smo ulice. U opštini Obilić obezbedili smo i podelili pakete sa hranom za 40 ugroženih porodica i dezinfikovali sve javne površine. U opštini Kosovska Kamenica nabavili smo i podelili lekove i pakete sa hranom za 50 porodica. U Gračanici za 80 socijalno ugroženih porodica i danas smo obezbedili hranu i lekove", navodi Đurić u izveštaju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)