Foto: Screenshot Youtube

Dr. Džon joanidis

PRAVA SLIKA EPIDEMIJE KORONE: Rezultati uglednog univerziteta pokazali koliko je ovaj virus smrtonosniji od gripa VIDEO

Jako očekivani test antitela na reprezentativnom stanovništvu Univerziteta Stanford sada je završen.

Planeta

“Rad na COVID-19 je hitna zdravstvena i socijalna briga. Do danas su dizajnirane mnoge projekcije epidemije i politike koje se bave COVID-19 bez podataka o seroprevalenciji koja bi nam dala sliku o epidemiji".

"Izmerili smo seroprevalenciju antitela na SARS-CoV-2 u okrugu Santa Klara. Od 4.3.do 4. 4. 2020., testirali smo stanovnike okruga na antela na SARS-CoV-2 koristeći imunološki test lateralnog protoka. Učesnici su regrutovani pomoću Facebook oglasa ciljajući na reprezentativni uzorak okruga prema demografskim i geografskim karakteristikama".

"Izveštaj o prevalenciji antitela na SARS-CoV-2 napravljen je na uzorku od 3.330 ljudi, prilagođen po poštanskom broju, polu i rasnoj / etničkoj pripadnosti. Takođe prilagođavamo karakteristike performansi testa koristeći 3 različite procene: (1) podaci o proizvođaču testa, (2) uzorak od 37 pozitivnih i 30 negativnih kontrola testiranih na Stanfordu, i (3) kombinacije oboje.”, javljaju istraživači sa Stanforda.

Neprilagođena prevalencija antitela na SARS-CoV-2 u okrugu Santa Klara iznosila je 1,5%, a prevalencija prilagođena težini 2,81%. Prema tri scenarija karakteristika performansi testa, prevalence na COVID-19 u okrugu Santa Clara kretala se u rasponu od 2,49% do 4,16%.

Ove procene prevalencije predstavljaju raspon između 48.000 i 81.000 ljudi inficiranih u okrugu Santa Klara do početka aprila – 50-85 puta više od broja potvrđenih slučajeva. Prevalencija SARS-CoV-2 antitela u populaciji u okrugu Santa Klara implicira da je infekcija mnogo raširenija nego što je naznačeno brojem potvrđenih slučajeva.

Procene prevalencije stanovništva sada se mogu koristiti za kalibraciju projekcija epidemije i smrtnosti.

“Stopa smrtnosti od Covid-19 slična je stopi smrtnosti prosečnog sezonskog gripa”, objašnjava Dr. Džon Joanidis.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Screenshot