Foto: Printskrin

penal majstor

MARADONA GA ZAPAMTIO ZA SVA VREMENA! Branio za Dinamo i Zvezdu, prijatelj je sa Murinjom, a evo šta radi danas!

Tomislav Ivković legendarni jugoslovenski golman posle skoro godinu dana pauze vratio se fudbalu

Fudbal
> 21:40h

On je novi trener hrvatskog prvoligaša Intera iz Zaprešića

Ivkoviću je Inter peti hrvatski prvoligaš nakon Međumurja, Lokomotive, Slaven Belupa i Rudeša.

"Uskoro će godinu dana kako nisam seo na klupu. Za to vreme gledao sam puno utakmica, preko interneta puno treninga Gvardiole, Klopa, Simeonea, rekao je Ivković. "

On se prisetio najznačajnijih detalja iz njgove burne karijere.

S Dinamom je osvojio kup 1980. godine, ali i prvenstvo Jugoslavije 1982. godine...

"Te godine bio sam na odsluženju vojnog roka i došao sam tek na drugi deo prvenstva. Kako nisam branio ni minut, ne smatram da sam deo ekipe koja je osvojila titulu", objasnio je Tomislav.

Iz Zagreba je otišao u Vinkovce,a nakon toga u Crvenu zvezdu s kojom osvaja kup i prvenstvo 1984. godine.

foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

U dragoj uspomeni ostao mu je Portugal gde je proveo dugo godina uspešno branio

"Portugal je moja druga domovina. Tamo sam stekao jako puno prijatelja s kojima se često čujem. Pre sam često i odlazio u Portugal, a s obzirom na ovu situaciju s koronavirusom, ne znam kada ću opet na put rekao je Ivković i nastavio.

"U Sportingu sam upoznao Žozea Murinja... On je bio prevodilac Bobiju Robsonu kada je ovaj bio trener Sportinga. Ostao sam dobar s Murinjom, kad se god vidimo, lepo se ispričamo. Inače se ne čujemo. Mislim da smo se zadnji put videli kad je bio trener Reala."

foto: Profimedia

Naravno svi pamte famozni penal koji je odbranio Maradoni na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990 godine

"Svi pamte moj odbranjeni jedanaesterac Maradoni, a verujte mi, sve bih dao da ga nisam odbranio i da smo prošli u polufinale. Te iste sezone odbranio sam mu jedanaesterac u Kupu Uefe kada su igrali moj Sporting i njegov Napoli. Na toj utakmici kladio sam se s njim da ću mu odbraniti. I dobio sam opkladu. Možda će ispasti smešno, ali svaki put sam znao gde će Maradona šutirati. Nakon SP-a u Italiji nikad se nismo sreli kako bismo popričali o tim jedanaestercima, ali je jedan od njih spomenuo u svojoj autobiografskoj knjizi. Moram na kraju reći da se od tih odbranjenih jedanaesteraca Maradoni ne živi", objasnio je Ivković.

Ivković je tokom karijere i sam često izvodio jedanaesterce.

"Nije me bilo strah. Postigao sam tako pogodak s bele tačke za Dinamo protiv Borca i u jednom u penal seriji jednom protiv Partizana. Ja sam vam bio golman napadač",našalio se Ivković.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: