Foto: Youtube prtscr / TV Pljevlja

direktno

MITROPOLIT AMFILOHIJE POSLE SASLUŠANJA Zbog služenja vaskrslom Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom sveta

Mitropolit Amfilohije dao je izjavu kojoj podseća da verski obredi nisu zabranjeni, što se vidi iz akata koji su doneti u Crnoj Gori od 14. marta ove godine, ali je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša kao da su verski obredi – i to samo Pravoslavne crkve – zabranjeni, a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija.

Crna Gora

„Prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje sveštenoslužiteljske službe, upravo u ovo vreme, dva puta smo pozivani u Upravu policije da dajemo izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi. Kao mitropolit crnogorsko-primorski i kao čovek iskazujemo ljudski i episkopski protest zbog toga što se opelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave”, kazao je u izjavi Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju mitropolit Amfilohije, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Svešteni čin opela je naša ljudska i hrišćanska dužnost i obaveza. Ni po Božjem, a ni po državnom zakonu mi nismo imali pravo da svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost ne izvršimo bez obzira na bilo kakva potonja tumačenja u javnosti”, kaže dalje u svojoj izjavi Mitropolit Amfilohije.

Cetinjsko Osnovno tužilaštvo uputilo je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju poziv za saslušanje u četvrtak 30. aprila, povodom prisustva sahrani istoričara Vladimira Jovićevića na Rijeci Crnojevića.

Tim povodom u cetinjskoj policiji je saslušano više osoba koje su prisustvovale sahrani, među kojima je i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit konstatuje da su mere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja.

„Na kraju, zbog svog služenja vaskrslom Hristu Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga sveta”, ističe u izjavi mitropolit Amfilohije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto:Youtube prtscr / TV Pljevlja