Foto: AP

BEZ IMPROVIZACIJE

ČEKIĆARI TRENIRAJU INDIVIDUALNO! Potpredsednica Vest Hema: Moramo da stvorimo bezbedne uslove za povratak!

Potpredsednica fudbalskog kluba Vest Hem Keren Brejdi rekla je da klubovi Premijer lige moraju da se potrude da stvore što bezbednije uslove za nastavak treninga i takmičenja ili rizikuju da se sezona prekine

Fudbal

Pre skoro dva meseca prekinuto je takmičenje u Premijer ligi zbog pandemije korona virusa. Igrači su trenirali individualno u svojim kućama, a pojedini klubovi poput Vest Hema, Arsenala i Totenhema otvorili su svoje trening centre pod strogim bezbednosnim uslovima.

Na jučerašnjem sastanku klubovi su razgovarali o potencijalnom datumu za povratak i složili su se da će se ekipni treninzi i utakmice nastaviti samo uz odobrenje nadležnih i savete medicinskih stručnjaka, posle konsultacija sa igračima i trenerima.

Svi klubovi ostali su pri stavu da sezona treba da se završi, ali postoji strah da bi mogla da bude otkazana ako klubovi ne sprovedu stroga pravila distanciranja i rigorozna testiranja.

"Ključno je učiniti okruženje što bezbednijim, pošto želimo da nastavimo i završimo našu sezonu. Moramo da budemo potpuno spremni da bismo to učinili, u suprotnom završićemo kao Francuska, Belgija i Holandija, čije su sezone prekinute", navela je Brejdi za San, preneo je Skaj.

Ona je rekla da je Vest Hem trenutno u prvoj od četiri faze, odnosno da igrači individualno i izolovano treniraju u klupskom centru.

"Dolaze svojim automobilima, obučeni u dresove, izlaze na terene i individualno treniraju, onda se vraćaju u automobile i odlaze kućama. Pravilo je da to radi po jedan fudbaler, kada jedan izađe, drugi igrač udje i to svi poštuju. Nije dozvoljen nikakav kontakt igrača i nekog drugog, iako imamo lekara u slučaju da fudbaleru treba pomoć. Pravilo distanciranja mora da ostane na snazi", navela je Brejdi.

Brojni igrači izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti preranog vraćanja fudbalu i strahuju od širenja virusa.

Brejdi je rekla da će o merama zaštite razgovarati sa celom ekipom i tražiti odobrenje igrača i trenera pre nego što podrži odluku o povratku treninzima i utakmicama.

"Najvažniji aspekt svega ovoga nije ono što mi kao predsedavajući klubova želimo da budu protokoli, već da se igrači i treneri slažu, da im je prijatno i da veruju da je bezbedno započeti kontakt na treninzima i igrati utakmice. Bez njihovog odobrenja nigde nećemo stići i nameravam da do detalja kroz ovo provedem moje igrače. Moramo da budemo sigurni da su treninzi bezbedni koliko mogu da budu i oni moraju sa tim da se slože", navela je ona.

U slučaju nastavka takmičenja utakmice bi se igrale bez publike, na neutralnom terenu, na osam do 10 stadiona.

"Svi znamo da će biti potrebno mnogo zajedničkog rada, pažljivo razmišljanje, dobra volja i kompromisi ako želimo šansu da se sezona nastavi. Jedina zajednička tema svih klubova je da svi kompromisi moraju da budu fer i da podržavaju integritet fudbala", navela je ona.

Prema programu nadležnih, najraniji datum za nastavak Premijer lige je 8. jun.

Beta