Foto: EPA/SARAH SILBIGER / POOL

podele u borbi sa pandemijom

HEROJ ILI ZLI NAUČNIK? Jedni hvale Trampovog stručnjaka, drugi kažu da ima paklen plan sa Gejtsom, evo o čemu se radi

VAŠINGTON - U pandemiji koronavirusa Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) i šef tima Bele kuće za borbu protiv kovida-19, za deo javnosti SAD je heroj, a za deo svojevrsni zli naučnik kome je cilj ubijanje Amerikanaca.

Planeta

Američki naučnik naklonost jednih je stekao staloženim obraćanjima, dok ga drugi mrze zbog suprotstavljanja predsedniku Donaldu Trampu.

Okružen ajkulama

Glavnu teoriju o pogubnoj ulozi dr Faučija u snimku na Jutjubu, koji je videlo nekoliko miliona ljudi, izneo je Šiva Ajaduraj, naučnik s Tehnološkog instituta Masačusetsa (MIT) i kandidat Republikanske partije za mesto senatora.

- Tramp se dobro suočava s krizom imajući u vidu da je okružen ajkulama. Dr Fauči je deo duboke države. I Lekovi više nisu isplativi kao nekad zbog čestih tužbi, pa farmaceutski giganti traže da testiraju i razvijaju vakcine. Sve to koristi samo jednoj zemlji - Kini, koja će u svemu ovome drastično da profitira - rekao je on.

Naučnik i političar optužio je Faučija da radi za Bila Gejtsa, osnivača „Majkrosofta“, Bila i Hilari Klinton, Centar za kontrolu bolesti i Svetsku zdravstvenu organizaciju. Zanimljivo je da je Ajaduraj naučnik sa četiri doktorske disertacije na MIT, ali nijedna od njih nije iz oblasti medicine. Sebe predstavlja kao čoveka koji je smislio i-mejl, ali je ta tvrdnja diskreditovana.

foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Robert F. Kenedi, član političke dinastije i bratanac ubijenog predsednika SAD Džona Kenedija, jedan je od najoštrijih Faučijevih kritičara.

- Fauči i Gejts planiraju da zarade mnogo novca od vakcine protiv kovida-19. Faučijev NIAID će dobijati 50 odsto profita od nje. Gejts zato ulaže novac u NAIAD, a cilj je sprovođenje akcionog plana globalne vakcinacije. Fauči je vlasnik patenta za specijalni deo vakcine kojim se u ljudsko telo ubacuje virus. Plašim se sveta u kojem vlada diktatura zdravstvenih stručnjaka- rekao je on na podkastu „The Gateway Pundit“.

Porodica Kenedi je još prošle godine u magazinu Politiko upozorila javnost da je Robert F. Kenedi „deo kampanje dezinformacija o vakcinama i da njegove tvrdnje mogu da imaju smrtonosne posledice“.

foto: Kurir

Šest predsednika

Sam Fauči nije mnogo reagovao na teorije o njegovim navodnim zlim namerama, ali je više puta izjavljivao da koronavirus nije napravljen u laboratoriji u Vuhanu, u Kini, s kojom ga povezuju zbog izvesnih donacija iz 2014, kao i da broj mrtvih od kovida-19 nije prenaduvan. Iako Faučija trenutno povezuju s Klintonovima, on je na istoj funkciji od vremena Ronalda Regana i ukupno je promenio šest predsednika. Ne postoje dokazi da je sa bilo kim od njih blizak ili da je za bilo kog od njih radio. Kada je reč o vezama s Bilom Gejtsom, kao šef NIAID jeste sarađivao sa njegovom fondacijom, ali ne postoje dokazi o bilo kakvom zlom planu ove dve organizacije.

Pija Lamberti

SVE TEORIJE O KORONI POSTOJE I ZA ZIKU, EBOLU, SIDU...

Tvrdnje o zaverama farmaceutskih kompanija, milijardera i doktora nisu nove.

- Bujanje teorija zavere nije iznenađujuće ako se ima u vidu da se ljudi osećaju kao da nemaju kontrolu nad dešavanjima oko nas. Sve teorije o koroni slične su onima koje su bile aktuelne u vreme epidemija zike, ebole i side. Medicinski zvaničnici su uvek mete teorija zavera i dezinformacija - rekao je za Jahu njuz Pija Lamberti, stručnjak Univerziteta „Johan Gutenberg“ iz Majnca.

Kurir.rs/Foto: EPA/SARAH SILBIGER / POOL