Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

kovid-19

PANDEMIJA KORONE BILA JE VELIKA TEST ZA KINU: Otkrivene slabosti, reformišu sistem za kontrolu i prevenciju bolesti

Kina će reformisati svoj sistem za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi se izborila sa slabostima, koje je razotkrila pandemija korona virusa, izjavio je danas visoko pozicionirani kineski zdravstveni zvaničnik.

Planeta

"Epidemija korona virusa je veliki test za vladu i sposobnost upravljanja našom zemljom i ona je razotkrila tanku vezu između toga kako rešavamo velike epidemije i javnih zdravstvenih sistema", rekao je novinarima Li Bin iz kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

On je dodao da komisija planira da razvije "centralizovani i efikasan" lanac komande i reforme i modernizuje sistem za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Rojters.

Li je istakao da Komisija planira da poboljša korišćenje podataka, veštačke inteligencije i klaud računarstva kako bi se unapredila analiza bolesti, pratio razvoj virusa i distribuirala sredstva.

On je dodao da komisija planira da pojača istraživanje o osnovnoj tehnologiji, poboljša zdravstveno osiguranje i poboljša dostupnost hitnih materijala.

Kina je kritikovana zbog navodne spore reakcije na epidemiju, koja je izbila u gradu Vuhanu. Virus se od tada proširio na ceo svet, pa je trenutno više od četiri miliona ljudi zaraženo, a više od 270.000 preminulo od posledica korona virusa.

U Kini u protekla 24 dana nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od korona virusa.

Kurir.rs/Tanjug