Foto: Rina

IMA ZLATNE RUKE

OVO JE SRPSKI LONAC: Izum Miroljuba iz Ivanjice zagrejaće mnoge domove! Evo o čemu se radi (FOTO)

Mnogi ga poznaju kao dobrog mehaničara, elektroinstalatera ili majstora za mehaniku, ali Miroljubu Petroviću ni jedan zanat ne manjka. Čovek za koga kažu da ima zlatne ruke u skromnoj radionici od deset kvadrata, sagrađene od cigle i brvana, popravlja sve "od igle do lokomotive".

Srbija
> 14:36h

Novi život daje sitnim kućnim aparatima, ali i velikim moćnim mašinama. Međutim, ovaj vešti majstor ne samo da servisira već i konstruiše. Ono čime se ovih dana ponosi, to je "Srpski lonac", patent koji bi se mogao naći u svakom domaćinstvu, i ugrejati mnoge domove.

"Namera mi je bila da na svim uređajima koji greju stambeni prostor , maksimalno iskoristim toplotnu energiju. Reč je o patentu koji se nadograđuje na svaki kotao i toplotu koja bi otišla kroz odžak u atmosferu, iskoristim i preusmerim na dogrevanje radijatora, bojlera, veš mašine i ostalog pokućstva", kaže Petrović za RINU.

foto: Rina

Prosečni gubici toplotne energije jednog domaćinstva su oko 60 odsto, odnosno samo 40 procenata je iskorišćeno u samom sistemu, sa "Srpskim loncem" iskorišćenost toplote je znatno veća.

foto: Rina

"U ovom ekološkom bojleru ima oko 15 metara cevi kroz koju protiče hadna voda, zagrevanjem tih cevi i toplotom koja prolazi kroz odzak, na termometru se vidi kolika je temperatura vode koja izlazi iz ovog sistema i može da zagreje celo kupatilo ", naglasio je Petrović.

foto: Rina

Ovaj patent je jedinstven u svetu, mogao bi se naći u svakom domaćinstvu, i značajno smanjiti nivo zagađenja vazduha, kao i količinu štetnih čestitica, a materijal za njegovu proizvodnju Miroljub je našao kod prvog komšije, na otpadu.

foto: Rina

"Za ovaj izum podneo sam zahtev Zavodu za intelektualnu svojinu za zašitutu patenata, koja je u proceduri, malo je sve usporeno zbog vanredne situacije koja nas je zadesila. Ovaj svoj patent bih drage volje poklonio Republici Srbiji, za dobrobit svih građana i nadam se da će "Srpski lonac" naći put ka serijskoj proizvodnji", rekao je ovaj ivanjički konstruktor.

Kurir.rs/RINA