Foto: EPA / Georg Hochmuth / POOL

kovid-19

BROJ OBOLELIH OD KORONE U AUSTRIJI NASTAVLJA DA OPADA: Uskoro manje od 1.000 zaraženih virusom

Broj obolelih od korona virusa u Austriji uskoro bi mogao biti manji od 1.000, pošto je danas pao na 1.027, a to je 42 manje nego juče.

Austrija
> 16:31h

Od pojave epidemije krajem februara do danas 16.000 osoba je bilo pozitivno na testiranju, a od virusa je izlečeno 14.405 osoba.

Trenutno su 234 osobe hospitalizovane, što je devet manje nego juče, a od tog broja 54 osobe su na intenzivnoj nezi, što je smanjenje od jednog pacijenta.

U poslednja 24 sata preminule su dve osobe, tako da se broj umrlih povećao na 626.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da je aktuelna situacija konstantna i stabilna, a da popuštanje mera nije donelo povećanje broja zaraženih.

Ukazao je da u mnogim delovima zemlje nema više novih oboljenja, ali da će virus još dugo da "nas prati".

"Još nije prošlo, iako je opšte raspoloženje drugačije", upozorio je Anšober.

Rekao je da se trenutno sprovode PCR testovi, a da je planirano da se ubuduće sprovode i ciljani testovi na antitela.

"Uz pomoć tih testova ćemo moći da otkrijemo i neotkrivene zaraze", kazao je Lukas Veseslindtner sa Medicinskog univerziteta u Beču.

Kazao je da će oni biti sprovedeni nezavisno od toga da li neka osoba ima simptome ili ne,a tim će se testovima utvrđivati koliko se brzo virus širio među stanovništvom.

Ukazao je da trenutno postoje dva različita testa na antitela, a da će iskustvo pokazati kako će kombinacija tih testova funkcionisati.

Za sada, upozorio je, nije jasno da li pozitivan test na antitela znači i da postoji dugoročni imunitet na virus.

Anšober je kazao da će testovi pre svega biti korišćeni za naučne studije ili kod donatora krvi, a u daljoj perspektivi i kod medicinskog osoblja.

Virolog iz Insbruka Dorote fon Laer izvestila je o takozvanoj "Išgl studiji", navodeći da je 20. aprila obavljeno testiranje 1.468 osoba koje su testirane i na antitela.

Studija je utvrdila stepen obolevanja koji je ispod jedan odsto, što je u to vreme bio i stepen zaraze na nivou ostatka Austrije.

Kod 20 odsto testiranih utvrđena su i antitela, dodala je ona.

Kurir.rs/Tanjug