Porušili i zid muzeja..., Foto: Tamara Trajković, Screenshot Pink tv

NELEGALNI RADOVI: SONJA BOŽOVIĆ,GRADSKA SEKRETARKA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE:

SRUŠILI ZID MUZEJA JOVANA CVIJIĆA, BASTAĆ DAO DOZVOLU: Neverovatno da iz opštine nisu prijavili da neko urušava muzej

Beograd

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović izjavila je juče da je neverovatno da iz Opštine Stari grad, na čijem čelu je, inače, Marko Bastać, nisu primetili i nisu prijavili inspekciji nelegalne radove kojima je oštećen Muzej Jovana Cvijića u samom centru Beograda i u neposrednoj blizini sedišta te opštine.

Stari Grad dao dozvolu za gradnju... Marko Bastaćfoto: Marina Lopičić

Ona je precizirala da je izvođenje radova na objektu nekadašnje Grafičke industrije u Ulici Jelene Ćetković 3 započeto po rešenju odeljenja za građevinske poslove opštine Stari grad, a još u oktobru 2019. inspektor je utvrdio odstupanje od izdatog rešenja i tada je doneto rešenje o obustavljanju radova. U tom trenutku je ispoštovano, navela je, ali je investitor iskoristio vanredno stanje i nastavio s radovima, nakon čega se desilo i urušavanje muzeja.

Sonja Božovićfoto: Screenshot Pink tv

- Inspekcija je donela rešenje o zatvaranju gradilišta, stavljena je traka, službeni znak i pečat. U proceduri je uklanjanje svih bespravno izvedenih radova, kao i podnošenje krivične prijave nadležnom tužilaštvu. Ovo je izuzetan primer bahatih investitora po tome što se nije ispoštovao ni strogi centar grada, niti to što je muzej u blizini. Neverovatno je i to što ni iz Opštine Stari grad nisu primetili da se nešto dešava, niti je bilo prijava inspekciji - saopštila je Božovićeva.

Kurir.rs Foto: Tamara Trajković, Screenshot Pink tv