Foto: Shutterstock

poruka ministarke zorane mihajlović

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE: Muškarci, niste jaki ili veliki ako bijete supruge i devojke

Zorana Mihajlović poručila muškarcima da nisu jaki ili veliki ako biju supruge i devojke

Crna Hronika

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je juče da je u prethodnih deset godina 319 žena u Srbiji izgubilo život u porodičnom ili partnerskom nasilju, a više od 400 dece ostalo je bez majki.

- Četvrtu godinu zaredom, 18. maja sećamo se žena koje su izgubile život u porodičnom ili partnerskom nasilju, ali ne samo to, mi danas kažemo: „Stop nasilju nad ženama.“ Jedan od prioriteta rada Vlade Srbije je borba protiv nasilja nad ženama, ali i nema tog zakona i te institucije i te vlade na svetu koja se može izboriti sa ovim problemom ukoliko se svi ne uključe u borbu - rekla je Mihajlovićeva i dodala:

foto: Beta/ Mileta Mirčetić

- I zato je moja poruka danas prvo muškarcima: Niste jaki i veliki ukoliko bijete žene, ali ste veliki, jaki i snažni ako prijavite nasilje i borite se protiv toga, bez obzira na to da li je nasilnik vaš brat, otac, drug ili prijatelj.

Mihajlović je kazala da nasilje nad ženama ne sme da se posmatra kao privatna stvar, kao nešto što se dešava negde tamo daleko od vas, u komšiluku.

- Danas svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je ono psihičko, ekonomsko ili fizičko. Zato vas ja danas pozivam da se zajedno svaki dan borimo protiv nasilja, da govorimo o tome i da prijavljujemo nasilje - rekla je ona.

Kurir.rs/ B. T. Foto: Shutterstock