Foto: Shutterstock

Nije jeftino

HOĆEŠ DA TUŽIŠ? PLATI! Evo koliko košta kada igrač traži pravdu preko FIBA

Mnogim košarkašima i trenerima širom sveta ne preostaje ništa drugo nego da pravdu potraže na sudu i tako namire plate koje im nije isplatio klub. Ali da bi to uradili, treba da imaju ozbiljnu svotu novca kako bi uopšte pokrenuli tužbu.

Košarka
> 22:24h

Često možemo da čujemo da su tužbu predali FIBA BAT, a radi se košarkaškom sudu u Ženevi koji je zadužen za sporove između igrača, trenera i klubova.

Međutim, podnošenje tužbe nije ni malo jeftino, igrači moraju da angažuju advokate, a onda stvar preuzima Basketball Arbitral Tribunal - BAT. Međutim, predmet ne ulazi u proceduru sve dok na račun FIBA ne legne novac za troškove, a on uglavnom iznosi nekoliko hiljada evra.

Nakon prijema tužbe sekretarijat BAT određuje procenjene troškove koji za slučajeve do 30.000 evra iznose i do 5.000, a trebalo bi da ih po pola plate obe strane. U slučaju da jedna strana ne želi ili ne može da plati, onda druga, najčešće oštećena u predmetu, mora da uplati ceo iznos.

Iz pojedinih presuda koje su dostupne javnosti vidi se da troškovi suđenja iznose i više od deset hiljada evra. Ovo kasnije pada na teret poražene strane, uglavnom klubova. Ipak, dok se presuda ne donese igrač treba da posegne duboko u svoj džep.

Troškovi Bjeličine tužbe su skoro 12.000 evra foto: Saša pavlić

Recimo, Crvena zvezda je Milku Bjelici, pored osnovnog duga i kamate, morala da isplati 4.725 evra kao naknadu za troškove arbitraže i još 7.000 za ostale sudske troškove i takse.

Vujoševićeva tužba - 13.500 evrafoto: Starsport©

Partizan je zbog tužbe Duška Vujoševića ostao bez 6.562 evra troškova arbitraže i 7.000 evra troškova postupka, što je takođe moralo da bude isplaćeno bivšem treneru crno-belih.

P. G. / Kurir sport