Foto: Promo

UMETNOST I PRIJATELJSTVO: Glumci iz Srbije i Kine svedoče o neraskidivim vezama dva naroda (VIDEO)

Pop kultura
> 22:46h

Kina i Srbija imaju neraskidivo čelično prijateljstvo. Dele dobro i zlo i pomažu jedni drugima. Gledajući epidemiji u lice, naša dva naroda stoje čvrsto zajedno i bore se rame uz rame.

"Umetnost i prijateljstvo" je skromna, ali konkretna umetnička inicijativa dramskih umetnika iz Srbije i Kine inspirisana kinesko-srpskim čeličnim prijateljstvom koje je najočitije izraženo tokom kovid-19 pandemije.

Premijera u formi dva videa na kineskom i srpskom jeziku bila je 21. maja na Svetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj Ujedinjenih nacija.

Prikazivanje video snimaka u elektronskim medijima i na društvenim mrežama biće istovremeno u Kini i Srbiji. Marko Stojanović, srpski glumac i pantomimičar izložio je svoju ideju Niku Juu umetničkom direktoru Šangajskog centra dramski umetnosti sredinom aprila, dok su svi još bili u izolaciji.

Nik Ju i njegov tim su ideju odmah prihvatili i krenulo se sa istraživanjem i realizacijom.

U projekat se odmah uključila poznata i nagrađivana kineska glumica, rediteljka i producentkinja Tian Šui koja je rekla: ”Kina i Srbija imaju neraskidivo čelično prijateljstvo. Dele dobro i zlo i pomažu jedni drugima. Gledajući epidemiji u lice, naša dva naroda stoje čvrsto zajedno i bore se rame uz rame. Ponosna sam što mogu da učestvujem u ovom projektu od velikog značaja”.

foto: Promo

Marko Stojanović: ”Osetili smo potrebu da učinimo nešto zajedno kako bismo doživeli i umetnost i prijateljstvo i napravili smo ove prve korake u umetničkoj saradnji sa dva video zapisa snimljena u našim domovima tokom izolacije.”

Tian Šui je glumica, rediteljka i producentkinja Šangajskog centra dramskih umetnosti. Ona ima status Nacionalne glumice prve klase, Više dramske rediteljke i Više producentkinje. Dva puta je dobila Nagrade za dramsku umetnost ZUOLIN kao najbolja glumica.

Osvojila je glavnu glumačku nagradu na četvrtoj dodeli nagrade Zlatni lav kineske drame, nagradu za glavne uloge na dvanaestoj i dvadesettrećoj dodeli Nagrade za dramsku umetnost Šangajska magnolija.

Snimanje je prvo obavljeno u Šangaju i potom u Beogradu, da bi se nekoliko dana montirali materijali, doterivali zvuk i grafika, potom razmenili montirani video snimci, komentarisali, prepravljali, dakle prošli smo kroz kompletan kreativni proces kao da smo svi zajedno na jednom mestu, a ne hiljadama kilometara udaljeni.

foto: Promo

Nakon toga su video spotovi pokazani kolegama i onima koji odlučuju, dobijena je podrška sa najviših mesta. Posebno je važno što se aktivno uključila i iza projekta stala Šangajska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama koja je u ovom skromnom projektu videla potencijal otvaranja vrata konkretnoj saradnji u oblasti umetnosti između dve prijateljske zemlje kakve su Kina i Srbija. Projekat zajedno potpisuju Asocijacija umetnosti i medija-Pomoć za mlade i zdravlje iz Beograda i Šangajski centar dramskih umetnosti, Svetska organizacija pantomimičara, Šangajska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama, SMG Grupa izvođačkih umetnosti i Kompanija Šangaj Džingžao komunikacije u kulturi.