Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

peking

DANAS POČINJE ZASEDANJE KINESKOG PARLAMENTA: Sednici će prisustvovati 3.000 članova!

Planeta

U Pekingu danas počinje godišnje zasedanje Nacionalnog narodnog kongresa Kine, kome će prisustvovati 3.000 članova, a koje je dva puta odlagano zbog epidemije korona virusa.

Zasedanje ima posebno značenje jer neviđena epidemija korona virusa otežava napore države da iskoreni apsolutno siromaštvo i dovrši izgradnju umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, ocenjuje Sinhua.

Agencija ističe da su zadaci veoma teški - do kraja prošle godine bilo je još na milione siromašnih ljudi, a Kovid-19 je samo još više usložio izazove.

Biće saopštena fiskalna i monetarna politika, donja linija zaposlenosti mora biti ispunjena, a pored toga, razgovaraće se i o pitanjima javnog zdravstva.

Epidemija je negativno uticala na kinesku ekonomiju, jer je njen bruto domaći proizvod u prvom kvartalu opao za 6,8 procenata na godišnjem nivou.

"Ne treba propustiti ni sekundu, svi životni slojevi u kineskom društvu trče da bi nastavili da rade i proizvode kako bi nadoknadili izgubljeno vreme zbog epidemije", ističe Sinhua.

Kurir.rs/Tanjug