Foto: Profimedia, Printscreen

tvrdi leri hegmen

AMERIČKA SAPUNICA JE SRUŠILA ČAUŠESKUA Diktator odobrio prikazivanje sa jednom namerom, ali na pobunu nije računao VIDEO

Bivša zvezda američke sapunice Dalas je tvrdila da je hit drama 1980-ih pomogla da sruši komunizam u Rumuniji.

Planeta
> 10:13h

Leri Hegmen, koji je u popularnoj emisiji glumio sina teksaškog naftnog tajkuna Džej Ar Juinga, rekao je da je odluka o prikazivanju programa u staljinističkoj Rumuniji pokrenula kraj diktature Nikolau Čauseskua.

Narepresivniji diktator u Istočnoj Evropi planirao je da prikaže Dalas u Rumuniji kako bi pokazao korupciju i pohlepu Zapada - ali umesto toga prikazi su doveli do nasilnog ustanka.

Hegmen kaže da je odluka o prikazivanju Dalasa u Rumuniji posredno dovela do pada tamošnjeg komunizma. Čaušesku je održao svoj posljednji javni govor u decembru 1989. godine

Građani Rumunije bili su zadivljeni luksuzom koji je bio dostupan van sovjetskog bloka i ubrzo su uključili svog vođu.

Vlada Čaučeskua je srušena u decembru 1989. godine, do tada se Dalas prikazivao 11 godina.

Čaušesku i njegova supruga Elena uhapšeni su pokušavajući da pobegnu iz zemlje posle pobune u Bukureštu iste godine.

Pogubljeni su na Božić, nakon što su proglašeni krivim za genocid i korupciju.

Glavna rumunska pobuna u Temišvaru započela je 16. decembra 1989. godine, kada su vlasti pokušale nasilno preseliti mađarskog mađarskog pastora Lasla Tekeša s gradskog trga Victorie u zabačenu seosku župu.

Zemlja je patila od jakog siromaštva, dok je istovremeno čaušesku optužen za megalomaniju i pretvaranje Rumunije u policijsku državu.

"Rumunija je prikazivala Dalas kao pokušaj da pokaže koliko je korumpiran američki sistem i na kraju ih je oborila Čaušeskua.

'Hteli su sve stvari koje nisu ni znali da su tamo.

'Ceausescu je pustio tu emisiju da pokaže koliko smo dekadentni i rekli su: "Da, hoćemo nešto od toga".

"Mislim da je jedan od razloga - i samo ja to mogu smisliti - taj što svi imaju kretena kao Džej Ara u porodici, a svi imaju nekoga poput Sju Elen i Bobija."

Dalas je preko noći postao najgledanija emisija u Rumuniji i bio je jedna od najpopularnijih svetskih TV emisija, sa 100 miliona gledalaca širom sveta.

Emisija je trajala 357 epizoda između 1978. i 1991. godine, a epizoda "Ko je pucao J.R" u novembru 1980. gledana je u zadivljujućih 41,5 miliona američkih domaćinstava.

Kurir.rs/Daily Star Foto: Profimedia