Foto: Privatna arhiva

SEĆANJA

ŠEST GODINA OD POPLAVA U OBRENOVCU: Decu i stare tri dana smo vadili iz vode!

Hrabrost: Slobodan Vilotić (35) iz Obrenovca 2014. učestvovao u spasavanju ljudi koji su bili ugroženi majskim poplavama koje su tada pogodile Srbiju

Društvo
> 10:03h

Sećam se, kao da juče beše, kad je tog prokletog 14. maja 2014. Obrenovac počeo da se pretvara u more. U danima koji su sledili danonoćno smo se borili da spasemo živote na stotine ljudi, nemoćnih i dece, a koji su zbog bujice ostali bez ičega.

Ovako za Kurir, s bolnom grimasom na licu, Slobodan Vilotić (35) iz Obrenovca govori o nezapamćenim poplavama koje su pogodile Srbiju pre tačno šest godina, a u kojima je veliki broj Obrenovčana ostao bez svog doma, ali i svojih voljenih.

Veštačka brana

Najpre, kaže Vilotić, nisu ni slutili da će doći do poplave, ali su pomno pratili dešavanja. - Mesto Poljane uvek je bilo kritično što se tiče poplava, pa smo najpre tamo krenuli sa šest čamaca za spasavanje. Imali smo čamce jer se moja porodica i ja 15 godina bavimo raftingom. Zgrabili smo vesla i pošli da iz vode vadimo ljude i stoku. Ubrzo, nažalost, voda je sve više nadirala u Obrenovac, pa smo probali da napravimo veštačku branu pomoću džakova s peskom. To je trajalo satima, a oko tri sata posle ponoći shvatili smo da moramo da obavestimo stanovništvo - priseća se hrabri mladić.

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, voda je počela da guta kuće njegovih sugrađana, pa su on i još četvorica njegovih drugova krenuli u akciju spasavanja. - Veslali smo neumorno od pet sati ujutru, pa sve do podneva. Nešto kasnije počela je evakuacija stanovništva iz kuća i zgrada. Nekima su kuće bile do pet metara u vodi. Spasavali smo decu, mlade, stare, bolesne... Stajali su na krovovima s decom i dozivali pomoć. Najednom su nam se pridružili i kajakaši, koji su pomogli pri spasavanju ugroženih. Struja je, sećam se, bila toliko jaka da su nam i vesla bila gotovo beskorisna, ali nismo se predavali. Nekoliko dana učestvovali smo i u nabavci hrane i snabdevanju stanovništva. Tri dana nisam spavao. Uspeo sam da sklopim oči tek četvrtog dana, a radili smo i noću, uz korišćenje lampi - priča Vilotić.

Najbolniji deo

Bio je, navodi, svedok i jednog trenutka koji će, kako tvrdi, zauvek ostati u njegovom sećanju. - Jedan čovek, čiji je džip bio pod vodom, uspeo je da se izbavi i izroni na površinu. Sećam se da sam se nasmejao od radosti, ali potom mi je rekao nešto što nikad neću zaboraviti: „Uspeo sam, ali moja žena nije. Ostala je u vodi...“ - rekao je Vilotić i time završio.

foto: Privatna arhiva

Kurir / Dušan Stamenković

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: