Foto: Pritnscreen Youtube

VEST KOJA JE ŠOKIRALA SVE

UZEO ZLATO NA SP U LJUBLJANI, PA 3 DANA KASNIJE PRONAĐEN MRTAV: Smrt košarkaša koja je potresla Jugoslaviju (FOTO)

Samo četiri dana posle velike pobede nad ekipom SAD kojom je Jugoslavija obezbedila titulu prvaka sveta, i tri dana posle formalnog proglašenja za svetskog prvaka, jugoslovensku javnost šokirala je vest: umro Trajko Rajković.

Košarka
> 15:01h

Na današnji dan 1970. godine desila se druga najveća tragedija jugoslovenskog i srpskog sporta - iznenada je preminuo član šampionske generacije jugoslovenske košarke Trajko Rajković. Pronađen je mrtav u svom stanu 27. maja ujutru...

Jednog od 12 junaka, jednog od sportskih heroja nacije, izdalo je srce. U decembru te godine napunio bi 33 godine. Sportska karijera bila je pri kraju, ali je život bio pred njim. Sahranjen je u Aleji velikana, na nekoliko metara od Radivoja Koraća, druga iz OKK Beograda i reprezentacije, koji je poginuo 2. juna 1969. godine.

foto: Pritnscreen Youtube

Trajko Rajković je rođen u Leskovcu 1937. godine. Igrao je na poziciji centra, visine 210cm, a bio je poznat po karakterističnom horogu i izuzetnim osećajem za skok.

U OKK Beograd je došao 1959. godine, kao student medicine. Uz Koraća i Gordića postao je glavna uzdanica kluba. Igrao je još u Italiji za timove Libertas Livorno i Rejer Venecija Mestre.

Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1965, 1969) i bronzanu 1963, srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968., srebrnu medalju na Svetskim prvenstvima 1963. 1967. i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1970. godine u Ljubljani.

Ostalo je sećanje na dobroćudnog džina koji, ako je za utehu, od tog 27. maja 1970. godine počiva kao večiti prvak sveta.

(Kurir sport, Koš magazin, Wikipedia)