Foto: Zorana Jevtić

stranice iz dnevnika otkrivaju čega se plašio

MASONI VLADAJU JUGOSLAVIJOM! Šokantni zapisi Stepinca: Bez odobrenja MASONERIJE niko ne može da zauzme uticajan položaj

Hrvatska

Kardinal Stepinac neprijatelje Hrvatske smatrao je komuniste, HSS, ali najveći neprijatelji za njega su ipak bili masoni.

Kraljevinu Jugoslaviju smatrao je za najveću zaštitnicu masonskih loža, baš kao i Austrougarsku.

U njegovim Dnevnicima vidi se da je većinu državnih institucija smatra manjim masonskim ložama, a u propovedima je bez pardona prokazivao masone i komuniste te je čak i prokazivao njihove članove.

Paradoks leži u tome što su njegov prijatelj Ivan Meštrović baš kao i advokat koji ga je branio dr Ivo Politeo, bili upravo masoni.

foto: Zorana Jevtić

Masoni su, prema oceni Stepinca bili najveća pretnja hrvatskom narodu.

"U Jugoslaviji vlada masonerija. Na žalost i u srcu hrvatskog naroda u Zagrebu ugnezdila se ta paklena družba, leglo nemorala, korupcije i svakog nepoštenja, zakleti neprijatelj katoličke crkve pa prema tome i hrvatskog naroda. Bez znanja i odobrenja masonerije ne može niko da dođe na uticajni položaj. Nije šala uhvatiti se u koštac, a ipak se mora u interesu Crkve, naroda hrvatskoga i same države Jugoslavije ako misli i dalje da postoji. Jer ovo nasilje koje danas vlada podržava masonerija. A nasilje vodi u propast", piše Stepinac 1934. godine u svom Dnevniku, prenosi Express.hr.

ČINJENICE O STEPINCU

Rođen 1898, umro 1960.

Zagrebački nadbiskup od 1939.

Osuđen 1946. zbog saradnje sa ustašama, ostatak života proveo u kućnom pritvoru i u zatvoru

Član Sabora i vojni vikar NDH

Predsedavao komitetom za prisilno prekrštavanje Srba

Dobio orden za zasluge NDH

Poznat po antisemitizmu i podržavanju NDH, u kojoj je ubijeno više od milion ljudi, od kojih je najveći broj Srba

TAJNI ARHIV

Podsetimo, početkom marta ove godine otpečaćen je tajni arhiv o najkontroverznijem papi - Piju XII, koji se optužuje da je ostao nem tokom Holokausta, kao i da je sarađivao s nacistima i sa NDH, na čijem čelu je bio Ante Pavelić, a duhovni vođa ozloglašeni kardinal Alojzije Stepinac.

Kurir.rs