Foto: Kurir TV

stvari u regionu se promenile otkako je Srbija postala snažnija

SVET POSLE KORONA VIRUSA: Vučić: Odgovaraću svima koji Srbiji drže lekcije i pridike (KURIR TV UŽIVO)

U Beogradu je počela međunarodna konferencija "Svet posle korona virusa", u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a uvodnim govorom otvorio ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Politika
> 11:26h

Pomenuo je velikog Miloša Crnjanskog koji je bio svedok španske groznice, pandemije koja je pre nekoliko godina pogodila čitav svet.

Svet se okrenuo za 6 meseci

Osvrnuo se na prethodnih 6 meseci koji su doneli drastične i dramatoične promene u celom svetu. Kako u geopolitičkom, tako i na opštem nivou i rekao sledeće:

- Za sve nedostatke, pronalaze se izgovori. Mislim da se sve promenilo više u 6 meseci, nego u prethodnih 20-30 godina. Ti meseci doneli su drastične promene u geopolitici i ekonomiji celom svetu. Kriza je uticala na ekonomije najvećih zemalja i uvidećete veliku snagu, gde iz pandemije izlaze dve sile: Nemačka, sa apsolutnom dominacijom u Evropi, i Kina koja je uspela prva da izađe iz pandemije i nastavila sa globalizacijom i preuzimenjam pozicije kljušnog igrača u sveri globalizacije.

- Kada sagledamo četiri velike sile, Nemačku, Kinu, Ameriku i Rusiju, i kada napravimo razliku ko je kako i kada uspeo, i ko je najlakše prošao kroz krizu i pokazao solidarnost drugim zemljama, u svetskim okvirima se događa nešto što je veoma važno, kada je u Davosu primećena ogromna promena, pa do dan danas - rekao je predsednik.

- Šta je bilo loše u toj ideji da nam ekonomija dobro funkcioniše, da idemo samo sa ličnim kartama i da nam granice budu otvorene - rekao je Vučić i dodao:

- Zato što nije bilo tutora, nego smo sudbinu uzeli u svoje ruke, imali su samo jedan cilj - zaustaviti to po svaku cenu.

Nema ko sve nije dao sebi za pravo da nam drže lekciju o Kosovu.

- Moja krivica je što nisam umeo, smeo, da sakrijem prezir prema svima koji su se tako odnosili prema Srbiji. Mislili su da smo otirač o koji otiru svoje "prljave noge" i da budemo zahvalni na takvom tretmanu.

- Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju za Kosovo i Metohiju. Svi mali koji nemaju veze sa tim, sile... A kada bismo mi reč rekli o njima - mešamo se u unutrašnje stvari, remetimo stabilnost. Nema ko nam nije očitao bukvicu o potencijalnom rešavanju "kosovskog čvora". Svako od njih misli da ima više prava, da smo mi neki nedozreli ljudi kojima treba da se objasni kakvo je rešenje. Moja krivica i krivica Srbije je u tome što nisam umeo, smeo, zbog istorije, a ne zbog sebe, da sakrijem prezir prema onima koji su se tako ponašali prema Srbiji. I dok sam predsednik, tako ću se odnositi prema svima koji misle da smo mi otirač o koje mogu svoje prljave noge da obrišu, da nas gaze i da nam kažu da treba da budemo ponosni kako se ponašaju prema nama. Pouka je da ostajemo na evropskom putu, ali nećemo ići protiv naših saveznika i onih koji su pomagali tokom pandemije. Radićemo i sa Kinom i sa Rusijom. Rešio sam da odgovorim svima koji mi drže pridike o saradnji sa NR Kinom.

Ostajemo na evropskom putu

-Moja poruka je jasna, ostajemo na evropskom putu ali ne idemo protiv saveznika, ali držaćemo se svoje slobode. Odgovaraću svima koji mi sole pamet o saradnji sa Kinom, jer imamo hiljadu puta manju razmenu od istih tih koji sa njima već sarađuju. Na dvostruke standarde i licemerje smo već naučili. Mi najviše zavisimo od evropske ekonomije i što pre se oni oporave, to će biti lakše i za nas, rekao je predsednik.

Ono što nam je najvažnije je ekonomski oporavak, važan je američke i ubrzani rast kineske i ruske privrede i sve što oni brže budu rasli, to ćemo i mi sa njima! Srbija će ove godine biti jedna od konkurenata na listi svetskog ekonomskog rasta, rezultati su bolji nego što se očekivalo, čak i u aprilu, kada ništa nije radilo i zato je jako važno da, pre svega, ne kažem uvek šta mislim i da gledamo šta se oko nas zbiva jer se stvari dramatično brzo menjaju - naglasio je Vučić.

- Neću moći da prisustvujem mnogim panelima danas. Ali želim da vas zamolim da govorite što otvornije i iskrenije o onome što nas očekuje. Mi danas moramo da slušamo jedni druge i da gradimo uspešniju Srbiju - rekao je Vučić za kraj.

(Kurir.rs)