Foto: Shutterstock

DOBIJANJE KREDITA U DOBA PANDEMIJE: Kako do novca na računu bez odlaska u banku

Društvo

Pandemija koja je zadesila svet pokazala je koliko je bitno ulagati u elektronsko poslovanje. Tako su prodavnice bile prinuđene da se okrenu samo e-commercu, restorani su postali mesta za onlajn naručivanja, a banke su pozivale svoje klijente da sve što mogu obavljaju od kuće i zbog zaštite zdravlja izbegavaju dolaske u filijale.

I dok su neke usluge bile dostupne onlajn, za druge smo pak morali da posećujemo banke. Preko ebanking i mobilnog bankarstva moguće je obaviti uvid u stanje, menjačke poslove, interne prenose, kao i podnošenje zahteva za proizvode. Ali, šta je sa uzimanjem kredita?

Trend koji je i ranije vladao u vodećim bankama odnosio se na obavljanje većeg dela procedure za dobijanje keš kredita onlajn, od prijave do prikupljanja dokumentacije, ali je odlazak u banku, barem za finalni deo procesa, bio neizbežan.

foto: Promo

U toku prošle godine u Srbiji su 44.294 ugovora o finansijskim uslugama između banaka i korisnika zaključena na daljinu, a najveći broj se odnosio na gotovinske kredite, ali i dozvoljeni minus. Doprinos ovoj brojki je regulativa koju je donela Narodna banka o načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, tj. video-pozivom. Službenik banke sada može "na daljinu" da utvrđuje identitet klijenta i time fizički dolazak u filijalu nije potreban, niti neophodan.

Banke u Srbiji nudile su onlajn apliciranje za kredite i ranije, ali sada su neke od njih u mogućnosti da ponude 100 posto onlajn uslugu.

U Raiffeisen banci kažu da se kroz uslugu iKeš celokupan proces uzimanja keš kredita završava preko interneta, kroz video-identifikaciju I naprednim elektronskim potpisom, bez potrebe da klijent dolazi u banku. Zanimljivo je da je ovaj proizvod grupacija prvo plasirala baš u Srbiji.

foto: Promo

Osim skraćene i efikasnije procedure, iKeš i slični proizvodi doprinose savremenim zahtevima za očuvanje zdravlja u doba epidemije i pokazali su se neophodnim baš tokom aktuelne krize.

iKeš kredit pak ide i korak dalje, pa osim što se sve završava preko interneta, bez posećivanja banke, odgovor se dobija za 15 minuta, a sredstva mogu biti na računu već za pola sata.

- Savremeni čovek nema vremena da nekoliko puta posećuje filijalu banke, da čeka danima na potreban novac. Na ovaj način smo odgovorili upravo na te potrebe od sada će keš kredit moći da dobiju u rekordno kratkom roku, bez ijednog dostavljenog papira u filijali, u vreme i na mestu koje njima odgovara - objašnjava Petar Jovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Raiffeisen banke.

Ova usluga je u stalnoj ponudi banke, i dostupna je i onima koji nisu klijenti banke, a uslov nije ni da prenesete zaradu u ovu banku, objašnjavaju iz Rajfajzena.

Kurir.rs