Foto: T. Ilić

nema odlaganja

ODRŽAN 49. ĐAČKI VUKOV SABOR: Manifestacija zbog korone održana u na dosad nezabeležen način

Srbija

LOZNICA – U do sada nezabeleženim okolnostima održan je 49. Đački Vukov sabor, najmasovnija đačka manifestacija u Srbiji. Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom loznički Centar za kulturu ’’Vuk Karadžić’’ za ovogodišnje saborovanje organizovao je sadržaje koji se mogu realizovati uz pomoć informacionih tehnologija.

foto: T. Ilić

Sve tri priređene izložbe otvorene su danas (29.5) u Tršiću i Loznici. Izložba likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola postavljena je u Galeriji na saborištu u Tršiću kao i na veb strani Centra za kulturu i fejsbuku. Učeničke radove škole su poslale elektronskom poštom, oni su odštampani i izloženi, a posetioci će moći da ih pogledaju do 20. jula. U objektu ‘’Vuk i nauka’’ postavljena je izložba o Đačkim Vukovim saborima i činiće stalnu postavku na saborištu u Tršiću, dok je izložba studentskih radova Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu priređena u Muzeju Jadra u Loznici i ostaće otvorena do kraja juna.

foto: T. Ilić

Na fejsbuk stranici Centra za kulturu danas je postavljen i link jutjub kanala ove ustanove na kome će biti prikazana pozorišna predstava ’’Aska i Vuk’’ Malog pozorišta ’’Duško Radović’’ iz Beograda. Centar za kulturu svake godine u maju organizuje Đački Vukov sabor posvećen đacima i njihovom stvaralaštvu, a Tršić je u danima saborovanja uvek bio mesto okupljanja mladih iz zemlje i inostranstva. Đačko saborovanje tradicionalno se završavalo u nedelju Republičkim takmičenjem srednjoškolaca iz srpskog jezika i jezičke kulture, ali će zbog kovida-19 i to izostati ove godine kao i svečano otvaranje i zatvaranje manifestacije koja će prvi put biti održana bez masovnog okupljanja, učestvovanja i druženja đaka.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Loznica.

(Kurir.rs/T.Ilić)