Foto: Profimedia

da se pamti

OVO NIKO OSIM DANILOVIĆA NIJE MOGAO: Koš preko Dominika Vilkinsa pamti ceo svet! Dve decenije se klanjaju Saši VIDEO

Predrag Danilović bio je vrhunski košarkaš, sa mnogo trofeja, ali se malo kada mogla videti drama koja se u odlučujućem meču finala italijanskog prvenstva odigrala 1998. godine.

Košarka

Popularni Saša je igrao prvu sezonu u starom klubu po povratku iz NBA. Kinder je već imao u vitrini titulu prvaka Evrope, osvojenu u Barseloni protiv AEK-a, ali trebalo je uraditi nešto i u domaćem šampionatu. U finale su stigli (tadašnji) bolonjski veliki rivali Kinder i Fortitudo. Igra se peta utakmica, rezultat u seriji 2-2, Fortitudo ima četiri poena prednosti, a do kraja 16 sekundi.

Izgledalo je da je pobednik rešen, ali nije bilo tako. Lopta je bila u rukama Saše Danilovića. Krenuo je na čuvenog Dominika Vilkinsa, čoveka sa više 20.000 poena u NBA, igrača koji je prethodne godine sa Panatinaikosom bio prvak Evrope. U pravom trenutku podigao se na šut za 3 poena i pogodio, ali Vilkins ga je zakačio po ruci. Sudije Zankarela i Lamonika daju Saši dodatno bacanje! Drama je na vrhuncu, u dvorani je pakao, ali Danilović hladno pogađa i izjednačava rezultat. Pitanje prvaka moralo je da se reši u produžetku!

Danilović je nastavio u velikom stilu. Prvo je u produžetku dao koš, zatim asistirao Bineliju, pa još jednom Nesteroviću, potom je pogodio trojku… One man team – što bi rekli Amerikanci. Na kraju je bilo 86:77 za Kinder, Saša je igrao 43 od 45 minuta, dao 20 poena i, naravno, bio MVP ne samo finala, nego cele sezone.

O Daniloviću se zna sve, ili gotovo sve. Za ovu priliku detalj koji je novinaru Vladimiru Stankoviću otkrio Željko Obradović. Kao igrač Partizana upisao je trenersku školu i 1986. bio na obaveznoj praksi na Zlatiboru. U kampu je video suvonjavog klinca za koga su mu rekli da je iz Sarajeva. Raspitao se za ime i zapisao: Predrag Danilović. Onda je pozvao svog trenera Duška Vujoševića i rekao mu da u Sarajevu ima jedan mali koji mnogo obećava… Dule ga je poslušao, borio se sa Bosnom i KSJ dve godine oko papira, ali je dočekao da od sezone 88/89 mladi Sarajlija ponese “crno-beli” dres u kome se proslavio i iz koga je stigao do zvezda, NBA i istorije.

Kurir sport / Koš magazin