Foto: Screenshot YT

lažni brod

IRAN POPRAVIO SVOJ JEDNINI NOSAČ AVIONA: Sada namerava da ga uništi kako bi poslao jaku poruku SAD! (VIDEO)

Nove satelitske fotografije pokazuju da je nosač aviona Ersac, koji su iranske snage izgradile za vežbu gađanja, još jednom spreman da primi udarce.

Planeta

Popravka štete iz 2015. godine počela je u januaru, ali izgleda da je maketa potpuno obnovljena.

Snimljene od strane svemirske kompanije Makar Technologies, satelitske fotografije su u utorak dostavljene Associated Pressu i pokazuju kako izgleda nosač aviona klase Nimic u luci Bandar Abas u Iranu.

“Brod” je, međutim, samo lažni i znatno manji od pravog američkog super plovila. Na primer, američki brod Dvajt D. Ajzenhauer, brod klase Nimic, trenutno raspoređen kraj iranske južne obale u Arapskom moru, dugačak je 332 metra s 76-metarskim snopom. Lažni nosač, međutim, dugačak je samo 198 metara i širok 48 metara.

Na obojenoj pilotskoj palubi je 16 borbenih aviona koji upotpunjuju iluziju, mada je položaj komandnog ostrva pomalo čudan.

U januaru je objavljeno da se lažni nosač postavlja za veće vežbe gađanja. Sagrađen je 2014. godine, a Teheran je u to vreme tvrdio da je to filmski rekvizit za film o rušenju Iran Air Flight 655, putničkog aviona koji je 1988. godine oborio USS Vinsene u Persijskom zalivu, a u kojem je poginulo 290 ljudi.

Iako će se na novoj vežbi verovatno naći neki od 112 novih brodskih raketno-naoružanih brzih brodova, koje je Islamska revolucionarna garda nedavno otkrila u blizini, svaka takva demonstracija bila bi samo poruka o raketnim sposobnostima Islamske Republike.

U aprilu, komandant mornarice IRGC-a kontraadmiral Ali Tangsiri pohvalio se sa protivbrodskom raketom Zolfaghar, snažnim oružjem s dometom od 434 milje, kao i drugim oružjem poput raketa Noor i Hormoz 2.

Kurir.rs/Logicno.com Foto: Screenshot