Foto: AP /Bristol City Council, EPA /Andy Rain

antirasni protesti

FARAŽ OSTAO BEZ EMISIJE, UVREDIO DEMONSTRANTE: Bacanje spomenika u vodu liči na ono što talibani rade! (FOTO)

Britanski evroskeptik Najdžel Faraž je izgubio svoju dnevnu emisiju na nacionalnom radiju LBC zato što je uporedio čupanje spomenika trgovca robova prilikom antirastitičkin demonstracija u Engleskoj sa delovanjem talibana.

Planeta

Ta radio stanica je preko Tvitera objavila da je posle razgovora Najdžel Faraž odlučio odmah da se povuče sa LBC-ija. Kako je navedeno, kontakt sa vođom Bregzit partije i bivšim šefom antiimigracionog pokreta Ukip je ostvaren vrlo brzo.

foto: EPA / Erik S. Lesser

"Najdžel Faraž Šou", dvosatna emisija koja se emituje pet puta nedeljno će dakle biti ukinuta pošto je njen animator, ljubitelj provokacija i iznenađenja napravio komentare ocenjene kao deplasirane za vreme jedne televizijske emisije prošlog vikenda.

foto: AP / Bristol City Council

Upitan o antirasističkim demonstrantima koji su u nedelju isčupali a zatim bacili u reku u Bristolu statuu Edvarda Kolstona, trgovca afričkim robovima koji je živeo u 17. veku, Faraž je te akcije poredio sa talibanima koji su 2001. digli u vazduh stare statue Bude u Afganistanu.

foto: AP / Bristol City Council

"Talibani vole da dižu u vazduh i uništavaju istorijske spomenike iz neke druge epohe sa kojom se oni ne slažu", rekao je Faraž u televizijskom intervjuu što je izazvalo brojne reakcije. "To što smo videli ovog vikenda je najgori primer zakona naroda", dodao je on.

Ta akcija je pokrenula raspravu na nivou zemlje o budućnosti drugih spomenika koji se smatraju simbolima britanske kolonijalističke prošlosti.

foto: AP / Bristol City Council

Učesnici protesta "Crni životi su važni" protiv policijske brutalnosti u Bristolu su iščupali spomenik trgovcu robljem Kolstonu, vukli ga ulicama i na kraju je bacili u reku Ejvon. Sve se to odvijalo uz odobravanje okupljenih.

Faraž za sada nije komentarisao svoj odlazak sa radija.

U Tviter poruci jutros 56-ogodišnji Faraž prosledio je video koji pokazuje napad na dva policajca u Londonu, što je osudilo ministarstvo spoljnih poslova, a Faraž je u komentaru napisao da je to "rezultat mržnje prema policiji".

Kurir.rs / Beta, Foto: AP / Bristol City Council