Foto: Privatna arhiva

ITALIJANSKI KOŠARKAŠ PRISETIO SE 1991.

JUGOSLAVIJA JE NAJBOLJI TIM SVIH VREMENA! Legendarni košarkaš Antonelo Riva PRIZNAO!

Košarka

Vanserijski šuter Antonelo Riva priznao da su Dudini plavi momci na Evropskom prvenstvu u Italiji bili bez premca najjača ekipa koja se ikada pojavila u Evropi

Legendarni italijanski košarkaš Antonelo Riva ubeđen je da od reprezentacije Jugoslavije iz 1991. godine nikad nije viđena bolja na evropskom tlu.

Sjajni košgeter je u svojim najboljim igračkim godinama bio svedok majstorija Divca, Rađe, Đorđevića i ostalih asova iz redova plavog tima, a često i njihova žrtva na terenu.

Zato i nije čudo što još pamti poraz u finalu EP 1991. godine u Rimu, gde se moćna ekipa selektora Dude Ivkovića prošetala šampionatom.

- Bili su prejaki za sve, bio je to najveći tim koji je Jugoslavija imala i verovatno najbolja evropska ekipa svih vremena. Pokušali smo u tom finalu sve, ali bilo ih je nemoguće pobediti. Protiv tako jakog protivnika nikada nisam igrao - rekao je Riva u razgovoru za Nezavisne.

Zanimljivo je da Riva toliko glorifikuje tim koji je na EP u Italiju došao bez svoje prve zvezde Dražena Petrovića, umornog od naporne sezone u NBA.

- Svaki igrač u ekipi je imao slične karakteristike kao Saša Đorđević. Vlade Divac je bio snažan centar, ali opet tehnički potkovan igrač i vrhunski asistent. Imao sam sreću da i s njim igram u timu.

Egzibicijom do zlata

U FINALU BEZ SLOVENCA ZDOVCA

Poslednji tim Jugoslavije zabeležio jena EP u Italiji svih pet pobeda, a samo su Španci u grupnoj fazi izgubili sa manje od deset razlike. Odlučujuće dve utakmice, sa Francuskom u polufinalu (97:76) i u finalu sa Italijom (88:73), bile su vrhunske egzibicije, iako se u istom trenutku događao prvi ratni sukob u Sloveniji kao uvod u kasniju tragediju. Jure Zdovc nije igrao u finalu sa Italijom zbog naredbe slovenačkog političkog vrha.

Kurir sport