Foto: RINA

VANREDNI SITUACIJA

ZAUZETO 80 ODSTO BOLNIČKIH KAPACITETA: U Novoj Varoši više od 50 ljudi dnevno traži pomoć zbog simptoma korone

Na teritoriji opštine Nova Varoš od juče je uvedena vanredna situacija usled pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Srbija
> 14:39h

Prethodne dve nedelje, a naročito u poslednjih nekoliko dana došlo je do porasta broja građana koji su se javljali u dve kovid ambulante sa simptomima respiratornih tegoba i povišenom telesnom temperaturom. Taj broj je od pre dva do tri dana dostigao cifru od 80 dnevno.

"Juče je došlo do pada , bilo je 52 lica koji su se javili u ambulante. Smanjuje se broj i hospitalizovanih pacijenata. Imamo kapacitete na internom i grudnom odeljenju, u okviru isturenog odeljenja opšte bolnice u Užicu, u Novoj Varoši imamo 32 kreveta, a popunjenost je bila čak 82 procenata. Već danas, imamo dosta manji broj hospitalizovanih, 18 pacijenata od kojih je većina većina sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom i oni se nakon dobijanja rezultata PCR testova šalju na kućno lečenje ili se nakon oporavka otpuštaju”, rekao je dr Branko Popović, direktor Doma zdravlja u Novoj Varoši.

Vlada RS, resorno ministarstvo i Zdravstveni centar Užice svakodnevno snabdevaju Dom zdravlja u Novoj Varoši kao i istureno odeljenje opšte bolnice u Užicu sa dovoljnom količinom lekova, sanitetskog i medicinskog materijala, dezinfekcionih sredstava, kao i lične zaštitne opreme.

"Četvoro medicinskih radnika je inficirano, od kojih su dvoje na lečenju u Beogradu, a dva su sa lakšom kliničkom slikom zadržana na lečenju u Novoj Varoši. Imamo 135 zaposlenih i situacija je pod kontrolom“ rekao je dr Popović.

(Kurir.rs/RINA)