Foto: Shutterstock

Jezivo

UŽASNO! KORONA DECI RAZARA MOZAK: Virus može da izazove zastrašujuće neurološke probleme kod nekih mališana!

Kod mališana obolelih od kovida javljaju se i teški neurološki problemi, zbog kojih mogu ostati vezani za invalidska kolica, navode naučnici

Društvo

Koronavirus, od kog u poslednje vreme sve češće obolevaju deca i u Srbiji, može da izazove zastrašujuće neurološke probleme kod nekih mališana, poput pedijatrijskog inflamatornog multisistemskog sindroma (PIMS), koji dovodi do teškog oštećenja mozga, potvrdili su naučnici Američkog medicinskog udruženja.

Opasne posledice

Reč je, kako se navodi u novoobjavljenoj medicinskoj studiji, o teškom upalnom sindromu, misterioznoj respiratornoj bolesti koja je potencijalno povezana s koronavirusom.

- Izveštaji o sve većem broju dece kod koje se razvija PIMS i čije lečenje zahteva intenzivnu negu, kao i kod dece s daleko manje teškom bolešću sličnom Kavasakiju sugerišu da najmlađi, uprkos tipično blagoj akutnoj infekciji, mogu biti izloženi visokom riziku sekundarnog inflamatornog sindroma. Kod dece koja boluju od kovida 19 mogu da se pojave potpuno novi neurološki simptomi koji uzrokuju oštećenje žuljevitog tela, dela mozga koji pomaže da dve hemisfere međusobno komuniciraju - navodi se u studiji objavljenoj u časopisu JAMA neurolodži, koji izdaje Američko medicinsko udruženje.

U studiji se dodaje da je od 27 dece obolele od kovida i PIMS koja su učestvovala u studiji dvoje nakon otpusta iz bolnice ostalo vezano za invalidska kolica zbog slabosti mišića.

Umrla dva deteta

Svetska zdravstvena organizacija ranije je upozorila da se ovaj sindrom, o kome se zasad malo zna, najčešće javlja kod dece zaražene virusom korona, ali i kod one koja nisu zaražena. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) još krajem maja saopštio je da je novi opasni inflamatorni sindrom povezan s virusom korona pogodio oko 200 dece u Evropi, a da je dvoje mališana umrlo, dok je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio smernice za lekare kako da prepoznaju i izveste o slučajevima ovog sindroma nakon što se pojavio u Evropi i posle više od 100 slučajeva u državi Njujork.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da svaki virus može da dovede do oštećenja centralnog nervnog sistema.

- Ima virusa koji direktno napadaju mozak, ali to može svaki virus, pa čak i virus gripa. Već smo imali slučajeve gde je koronavirus izazvao oštećenja centralnog nervnog sistema. To nije često, ali imali smo pacijente koji su bili konfuzni i dezorijentisani. Srećom, kod nas zasad još nema mnogo dece koja su obolela od kovida, ali naglašavam da je ovo novi virus i da je prerano donositi zaključke jer još dosta toga ne znamo i tek sada otkrivamo - kazao je Ranković.

Dr Olivera Ostojić

S upalom pluća devet mališana

foto: Kurir Televizija

U Dečjoj bolnici KBC „Dragiša Mišović“ formirano je novo, odvojeno odeljenje neonatologije gde se leče bebe obolele od kovida 19, a tu se trenutno nalazi preko 20 mališana i pet beba na lečenju. Čak devet mališana ima upalu pluća, a među njima je i jedna beba. Rukovodilac Dečje bolnice Olivera Ostojić izjavila je za RTS da sva deca imaju ozbiljniju kliničku sliku nego što su je imali mališani koji su bili hospitalizovani u prošlom talasu virusa. Podsetimo, u KC Niš se leči 14 dece, od kojih je sedam pozitivnih na koronavirus, a svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Koronavirus je otkriven u 14 beogradskih vrtića, 11 državnih i tri privatna.

Britanski neurolozi

Neurološki problemi simptomi virusa

Da koronavirus izaziva oštećenja nervnog sistema, potvrdili su i britanski neurolozi u studiji koju su pre dva dana objavili u časopisu Brejn. Istražujući neurološke komplikacije kod kovid pacijenata, oni su utvrdili da je više od 40 obolelih u Velikoj Britaniji imalo komplikacije koje variraju od upale mozga i delirijuma do oštećenja nerava i moždanog udara. U nekim slučajevima neurološki problemi su bili prvi i glavni simptomi korone, preneo je Gardijan.

Simptomi PIMS

  • ima slične simptome kao toksični šok i bolest Kavasaki
  • uključuje groznicu, osip, otekle žlezde
  • simptomi mogu biti osip ili zapaljenje oko usta, na šakama i stopalima
  • nizak krvni pritisak
  • u težim slučajevima srčano zapaljenje

Kurir.rs/Jelena Pronić Foto: Shutterstock