Foto: Kurir/Jovan Slijepčević

Ulična umetnost

U KRALJEVU OSVANUO MURAL GLOGOVCA, A SVET ZADIVIO ĐOKOVIĆ NA ŠLJACI: Ko su umetnici i majstori velikih formata u Srbiji!

Pop kultura

Majstori grafita i murala oslikavaju fasade širom sveta, a poslednjih godina ovaj trend je stigao i u Srbiju. Članovi nezavisne pozorište produkcije Grupa grupa iz Kraljeva pre nekoliko dana naslikali su na zgradi u Čika Ljubinoj ulici u ovom gradu mural sa likom glumca Nebojše Glogovca (1969-2018). Na njemu piše "Nebojša Glogovac, heroj života", a nalazi se na zidu jedne zgrade u centru Kraljeva, u dvorištu gde se izvode pozorišne predstave.

foto: Kurir/Jovan Slijepčević

Udruženje građana Grupa grupa postoji od 2007. godine i aktivno se bavi pozorišnim stvaralaštvom uz angažovanje mladih iz Kraljeva i okoline. Od 2014, svakog jula, organizuju A. N. F. I. teatar festival, koji ove godine neće biti održan zbog epidemije koronavirusa.

foto: Soultime Media / N. Babić

Živopisna likovna dela krase i Beograd. Neukrotiva umetnost velikog formata rodila se u prošlom veku. Možda bi se mogla izmeriti hiljadama oslikanih kvadratnih metara ili tonama utrošenih boja kad bi postojala arhiva bivših i sadašnjih crteža na fasadnim stranicama prestoničke ulične bojanke. Arhitekta Andrej Josifovski, poznat kao Pijanista, najpoznatiji je strit-artist u Srbiji. On je oslikao više od 1.200 metara kvadratnih, napravio nekoliko velikih murala, a poslednji u nizu je Novak Đoković na šljaci. Pijanista, gostujući na Kurir televiziji, rekao je da je kao mali trenirao tenis i da mu je palo na pamet da, posle svih napada kojima je Novak izložen sa Zapada, "ošljaka" teren njegovim likom.

foto: Soultime Media / N. Babić

- Novak je predstavljen na karikaturi kao dvorska luda koja žonglira koronu, pa sam odlučio da im odgovorim. Niko još nije odlučio da napravi rad na šljaci - izjavio je Andrej. On je pojasnio gostujući u emisiji "Puls Srbije" da je njegova misija da se bori za položaj strit umetnika. - Grafiti su kultura i ulična umetnosti, a od toga je sve počelo. To nije vandalizam. Mulari su kao prava slika, samo što nastaju na ulicu - objasnio je umetnik.

foto: Profimedia

Đoković je i ranije bio inspiracija umetnicima, a navijači Partizana oslikali su i svetske legende, pisca Džordža Orvela i Edija Granta.

foto: Profimedia

Kurir.rs/ Foto: Jovan Slijepčević